Trapero: «​De l'imam de Ripoll en sabíem el nom de pila i poca cosa més»

El major de la policia catalana critica alguns mitjans de comunicació i assegura que no sabien pràcticament res de l'imam de Ripoll | També lamenta el veto dels cossos policials espanyols als Mossos d'Esquadra

Josep Lluís Trapero, entrevistat per Mònica Terribas
Josep Lluís Trapero, entrevistat per Mònica Terribas | Catalunya Ràdio
Redacció
28 d'agost del 2017
Actualitzat a les 18:44h
Josep Lluís Trapero, major dels Mossos d'Esquadra, ha insistit en lamentar el veto informatiu dels cossos policials espanyols a la policia catalana, en una entrevista aquest matí a Catalunya Ràdio. "La informació que ve dels cossos policials europeus entra per una finestreta a Madrid i no arriba a Catalunya. Això provoca disfuncions greus", ha lamentat. "L'Estat no ens reconeix competències ni tampoc tenim relacions amb intel·ligència com la CIA", ha continuat.

Trapero ha assegurat, en aquest marc, que els Mossos d'Esquadra no coneixien pràcticament res de l'imam de Ripoll, Abdelbaki es Satty, considerat el cervell dels atemptats de Barcelona i Cambrils. “En sabíem ben poc, el nom de pila i poca cosa més”, ha dit. “No es va comunicar la informació als Mossos i a hores d'ara això no es pot qüestionar", ha afegit. Tot i això, Trapero ha reconegut que seria “injust” dir que si s'hagués tingut la informació s'hauria "evitat l'atemptat".

També ha apuntat que l'entorn en el que es movia l'imam, la mesquita de la capital ripollesa, no era conflictiva “ni rellevant per als Mossos”.  "No ha estat la mesquita el lloc on s'han captat els terroristes. No criminalitzem", ha recomanat. 

Pel que fa a les investigacions, Trapero ha apuntat que els Mossos d'Esquadra creuen que l'autor de l'atemptat "no va tenir ni ajuda ni suport". El major ha explicat, com ja se sabia, que les intencions inicials dels terroristes eren fer algun atemptat més gran que podria incloure monuments de Barcelona. Malgrat aquesta informació, ha dit que no es té constància enlloc que s'estigués planejant un atac a la Sagrada Família. "No està confirmat que la idea fos atemptar contra la Sagrada Família. No ho tenim confirmat ni nosaltres ni ningú", ha argumentat.

Sobre les polèmiques de manca de cooperació amb els cossos espanyols, Trapero ha aclarit, entre d'altres, que la Guàrdia Civil no va fer cap petició d'actuar a Alcanar: “Això s'ho ha inventat algú i ha passat a ser portades de diari”. I ha afegit: “La Guàrdia Civil no va oferir cap TEDAX, entre d'altres raons perquè no tindria sentit, perquè els Mossos ja en tenim”.

Pel que fa a la informació que ha sortit publicada sobre l'alerta que va donar la policia belga als Mossos, Trapero ha insistit que havia estat una comunicació informal entre col·legues, demanant informació i “això es converteix en una alerta” a les portades de diversos diaris. “La policia belga no va alertar de res”, ha conclòs.

Trapero ha estat crític amb alguns mitjans de comunicació, que han centrat les seves publicacions en embrutar la tasca del cos. "Per sort la policia que jo dirigeixo cada cop està més a prop de la gent. Uns llencen merda, altres flors", ha recordat en relació a les mostres de suport de la ciutadania. En aquesta línia positiva, Trapero opina que la relació de la societat amb tota la policia després dels atemptats ha millorat i ja no canviarà, “és més sana i coherent”.

Pilotes fores per al referèndum

Trapero, preguntat sobre què farà el cos dels Mossos d'Esquadra si se celebra el referèndum, no ha donat massa pistes. “Prendré les decisions que em toquen dins del meu àmbit. Quan arribi ho estudiarem”, s'ha limitat a dir.