Presó incondicional per a dos dels quatre detinguts pels atemptats a Barcelona i Cambrils

El jutge manté detingut el propietari del locutori de Ripoll i deixa en llibertat el propietari del cotxe de Cambrils | La cèl·lula havia comprat ganivets i el material necessari per a una "acció terrorista de gran envergadura", i es consideraven "soldats de l'Estat Islàmic a Al-Àndalus"

Sergi Santiago / Redacció
23 d'agost del 2017
Actualitzat el 24 d'agost a les 12:09h
Els detinguts Mohamed Houli Chema, Salh el Karib, Driss Oukabir i Mohammed Aalla
Els detinguts Mohamed Houli Chema, Salh el Karib, Driss Oukabir i Mohammed Aalla | EFE
El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu ha decretat presó incondicional per a dos dels detinguts pels atemptats de Barcelona i Cambrils. Es tracta de Mohamed Houli Chemlal, de 21 anys i que va resultar ferit a l'explosió d'Alcanar i Driss Oukabir, de 28 anys, que va llogar la furgoneta que va atropellar i matar 13 persones a La Rambla (i que conduïa Younes Abouyaaqoub).  

En el cas del propietari del locutori de Ripoll, Salh El Karib, el jutge ha prorrogat la detenció 72 hores més per esperar que finalitzin les diligències que estan en marxa, ja que els Mossos estan registrant l'establiment aquest mateix dimarts. El quart detingut, Mohamed Aalla, de 27 anys, ha quedat en llibertat provisional i s'haurà de presentar setmanalment al jutjat. També se li ha retirat el passaport. El magistrat considera que els indicis "no són suficientment sòlids" per decretar presó ja que el veritable propietari del cotxe de Cambrils era el seu germà, que va morir abatut a trets per la policia.

El jutge atribueix els delictes d'integració a organització terrorista, assassinat i lesions de caràcter terrorista als dos detinguts que ingressaran a presó. En el cas del ferit a l'explosió d'Alcanar, també li atribueix dipòsit d'explosius i estralls.

Van comprar el material "per a una acció terrorista de gran envergadura"

La cèl·lula gihadista va comprar a un comerç de Cambrils a les 21:26 del 17 d’abril (dia dels atemptats) quatre ganivets i una destral, segons consta a la interlocutòria del jutge de l’Audiència Nacional Fernando Andreu. Els seus membres també van utilitzar una masia abandonada de la població de Riudecanyes (Baix Camp) on van aparèixer en una petita foguera i cremats parcialment el passaport i el carnet de conduir de Mohamed Hichamy i el passaport de Younes Abouyaaqoub.

La interlocutòria també explica que la cèl·lula havia comprat els dies 1 i 2 d’agost una "ingent quantitat d’acetona" que fins al moment ascendeix a 500 litres i "el material necessari per a la confecció d’artefactes explosius" per a cometre "una acció terrorista de gran envergadura". A més, el 16 d’agost (un dia abans dels atemptats) van comprar a Sant Carles de la Ràpita 15 fundes de coixí i brides per contenir els artefactes explosius al seu interior.

Accident de trànsit una hora abans de l'atemptat

Segons es desprèn de la interlocutòria, una hora abans de l'atemptat de Barcelona una furgoneta va patir un accident a l'autopista AP-7 a l'alçada de Cambrils. Al vehicle només hi viatjava el terrorista Mohamed Hichamy, un dels cinc abatuts durant la matinada de divendres al municipi del Baix Camp. Hichamy va abandonar el vehicle després del xoc i va fugir després que el conductor de l'altre vehicle implicat digués que trucaria la policia. Aquesta és la tercera furgoneta que la cèl·lula va llogar per als atemptats, juntment amb la de Barcelona i la que es va trobar hores després de l'atac a Vic. 

Es consideraven "soldats de l'Estat Islàmic a Al-Àndalus"

L'imam Abdelbaki Es Satty, el presumpte líder i cervell dels atemptats, va portar a la casa d'Alcanar una carta dels "soldats de l'Estat Islàmic a la terra d'Al-Àndalus per al creuats, odiosos, pecadors, injustos i corruptors". El text s'ha trobat entre les runes de l'habitatge que va explotar el dia abans dels atac. Concretament s'ha trobat dins d'un llibre amb el nom d'Es Satty. També s'ha trobat documentació de l'imam de Ripoll i bitllets d'avió amb destí a Brussel·les al seu nom.  

Aquest dimarts, els Mossos han trobat també un cinturó amb explosius i TNT a la casa d'Alcanar, segons ha informat la
Cadena SER. Aquests últims dies, els agents han continuat investigant la casa destrossada del municipi on els terroristes preparaven l'atemptat, una tasca que requerirà molt de temps segons ha explicat el major Trapero. 

Podeu llegir la interlocutòria del jutge Andreu a continuació: 

Interlocutòria detinguts pels atemptats a Barcelona i Cambrils by naciodigital on Scribd