Santa Eulàlia de Riuprimer celebra la festa del batre amb una batuda a pota com a novetat

La 21a edició, la més antiga d'Osona, reunirà actes com pintura en directe, exposició d'eines del camp i per primera vegada es realitzarà la xafada del blat amb animals

Festa del segar i el batre de Santa Eulàlia de Riuprimer
Festa del segar i el batre de Santa Eulàlia de Riuprimer | Josep M. Costa
Redacció
28 de juliol del 2017
Actualitzat a les 11:02h
Santa Eulàlia de Riuprimer acollirà aquest dissabte 29 de juliol la 21a edició de la festa del batre amb activitats diverses durant al llarg del dia. L'esdeveniment sobre el blat, que és el més antic de la comarca d'Osona, tindrà lloc a sota del camp l'Era del Soler i a per primera vegada es realitzarà la batuda a pota.

Antigament la batuda a pota es realitzava un cop s'havia fet la segada. Se'n deia batre a potes perquè els animals de treball de cada casa de pagès aixafaven les espigues de les garbes per tal de separar el gra de la palla i tenir tots dos productes ben conservats i a punt per distribuir-los.

A més de la tradicional ventada del blat, comptarà amb una exposició d'eines, tractors i màquines del camp, jocs tradicionals i artistes pintant en directe. També es realitzarà una altra exposició, en aquest cas, sobre el Molí de la Calvaria i l'ofici de moliner a l'Ecomuseu del blat-Xarxa de Patrimoni Rural

L'acte començarà a les 7 del matí amb la segada dels segadors i a les 11 es faran els Cants de Sega i les Tornades catalanes a càrrec de Ramon Redorta i Jordi Bancells. A l'hora de dinar els restaurants Cal Xoriguer i Can Ton oferiran el menú dels segadors. Aquest, consta de cigrons amb cansalada, de primer; rostit de festa amb botifarra, costella de porc, pollastre i pilotilla, de segon; i meló de postres. Més tard, a les 4 de la tarda, es pararà la batuda i es realitzarà el batre a pota amb la col·laboració dels Tonis del municipi. 

A partir de les 8 del vespre Cinto Torrents protagonitzarà una conferència sobre el Molí de la Calvaria i l'ofici de moliner a l'Ecomuseu del blat. Una hora més tard, es realitzarà un sopar de pagès a la fresca, amb pa especial de Riuprimer. Finalment, a dos quarts d'11 de la nit es tancarà l'esdeveniment amb un concert.
 

Consulta tota la programació de l'esdeveniment

Consulta la galeria d'imatges de l'edició passada