Els treballadors de les falses cooperatives fan sentir la seva veu

Els empleats de la cooperativa Taic es preparen per entrar al consell rector

Primera acampada a Le Porc Gourmet
Primera acampada a Le Porc Gourmet | José M. Gutiérrez
21 de juliol del 2017
Actualitzat a les 12:46h
Fa un any que la plataforma Càrnies en Lluita acampava durant tres dies davant de l'escorxador Le Porc Gourmet de Santa Eugènia de Berga. Aquesta setmana ho va tornar a fer. El motiu és el mateix: denunciar l'ús de les cooperatives de l'empresa i, per tant, les condicions laborals.

Fa un any no s'havia modificat la Llei de les cooperatives, ara ja sí. Tot i així, des de la plataforma denuncien que no s'està complint la normativa, aprovada el març d'aquest 2017. Roser Iborra, membre de Càrnies en Lluita, ho denuncia comparant-ho amb la llei del tabac "un dia després d'aprovar-se, ja no es podia fumar en cap bar". Així doncs, protesten per l'incompliment d'un sou digne, del dret a l'atur, el dret a cobrar les baixes per accidents i a participar en les assembles.

Tot i així, encara que sembli que tot segueix igual, els treballadors sí que han canviat: estan empoderats i s'han mobilitzat. Fa un any, Càrnies en Lluita tenia dificultats per explicar els drets laborals que tenien els treballadors, amb prou feines s'apropaven a les carpes per por a les represàlies. Una prova d'això és la multitudinària assemblea que hi va haver el dimecres per preparar-se per l'assemblea de Taic, on hi van assistir uns 200 treballadors.

Objectiu: entrar al consell rector

Taic és una de les suposades falses cooperatives que treballa en aquest escorxador osonenc, juntament amb Clavial. Precisament aquest dissabte els treballadors assistiran per primer en l'assemblea anual, convocada a Terrassa. Un dels objectius és que tres treballadors puguin entrar formar part del consell rector, un dret desconegut i inexistent fins ara per la majoria. "Es vol combatre les falses cooperatives amb les mateixes trampes que han fet servir ells", explica Iborra.

"No entenem que si estem vivint i treballant a Catalunya, no respectin la llei de Catalunya", expressa Mark Akhmed, un d'aquests treballadors de l'escorxador. Akhmed reconeix que els empleats estan molt més units i "amb paciència i diàleg" es va fent camí. Tot i així, reconeix que des de l'empresa s'han posat traves i se'ls ha provocat per dividir-los, en paraules del treballador.

Actualment, Le Porc Gourmet té una línia de producció amb capacitat per matar fins a 1.000 porcs cada hora. Els frigorífics de l'escorxador tenen una capacitat per emmagatzemar fins a 12.000 canals de porc i els corrals, per acollir fins a 8.000 animals diaris. De fet, des de la plataforma Càrnies en Lluita asseguren que l'escorxador, a hores d'ara, ja és més gran que tot el poble de Santa Eugènia de Berga, de poc més de 2.000 habitants. Le Porc Gourmet té uns 3.000 treballadors, 500 dels quals pertanyen a cadascuna d'aquestes cooperatives.