Les mestres readmeses a Calldetenes esperen que no se les jutgi pels problemes amb l'Ajuntament

El judici per fixar el calendari amb les educadores de la llar d'infants serà a l'octubre | El sindicat exigeix la dimissió de la regidora d'Ensenyament mentre que l'equip de govern li dona tot el suport

Gonzàlez, Jodar i Fernàndez, durant la valoració del procediment
Gonzàlez, Jodar i Fernàndez, durant la valoració del procediment | Carles Fiter
20 de juliol del 2017
Actualitzat a les 9:01h
L'Ajuntament de Calldetenes haurà de readmetre dues treballadores de llar d'infants l'Esquitx que va acomiadar, després que aquestes presentessin el setembre del 2016 una demanda per aconseguir-ne la nul·litat. La UGT ja va anunciar el divendres passat que van arribar a un acord de conformitat. Aquest dimarts, el sindicat va valorar el procés en una roda de premsa, on hi era present una de les educadores i delegada sindical: Thais Jodar. La mestra readmesa va dir que "esperem que no se'ns jutgi professionalment pels problemes amb l'Ajuntament". "Una cosa és el que tinguem amb l'Ajuntament i l'altre és com treballem", va remarcar.

De fet, Jodar situa l'origen del problema amb el consistori a partir de la modificació del calendari. A finals del curs passat des de la regidoria d'Ensenyament es va comunicar a les treballadores diverses modificacions laborals, entre aquestes, l'ampliació de la jornada laboral, que passaria de les 1.633 a les 1.800 hores.

Llavors, les mestres van protestar remarcant que des del consistori es vulneraven les condicions laborals. Mesos després, l'exdirectora de l'escola (Vicky Soley) i l'educadora (Thais Jodar) van ser acomiadades. L'Ajuntament ho va defensar al·legant "mala gestió" en cas de la directora i una plantilla "sobredimensionada" en el cas de l'educadora. "Fins que no es va tocar el calendari, érem genials, i quan vam començar tot, érem el pitjor", va sentenciar Jodar.

Precisament a l'octubre, la UGT i l'Ajuntament de Calldetenes tenen un cita als jutjats (paral·lela a aquesta) per fixar el calendari. A data d'avui les mestres encara no tenen un calendari establert.

"Ja ho vam dir fa un any"

Jose Antonio Fernàndez Càceres, secretari nacional de la Federació d'Empleades i Empleats Públics i responsable del Sector de l'Administració Local, es va mostrar satisfet amb l'acord. "Ja ho vam dir fa un any: l'acomiadament era un error, era un acomiadament nul". Fernàndez, va explicar el procés per arribar-hi. En la primera citació, "l'Ajuntament ens va enganyar dient que volien arribar a un acord, però no es parlava de la readmissió de l'exdirectora, només de la delegada sindical". Per això van haver de tornar-se a reunir en una segona citació on se'ls oferia la incorporació de les dues treballadores.

"Si entràvem a judici, segurament hauríem acabat amb una indemnització superior", explicava el secretari nacional, convençut que l'haguessin guanyat. A més, l'UGT també nega que hi hagi hagut un defecte de forma en l'acomiadament, tal com havia dit l'Ajuntament en alguns mitjans. "Els beneficiava més un acord, que un judici", va sentenciar el secretari general.

En aquest sentit, va remarcar la despesa que ha suposat per l'Ajuntament de Calldetenes per la seva "mala praxi". Fernàndez, que no va concretar xifra, apuntava que el consistori haurà de fer front a la contractació de la substituta, a la indemnització que li pertocarà ara (en cas que l'acomiadin), a més de les despeses del judici i els salaris de les dues mestres readmeses.
 
L'exdirectora de l'Escola Bressol de Calldetenes, Vicky Soley, el setembre passat. Foto: ACN

L'Ajuntament de Calldetenes, a l'espera de la sentència

D'altra banda, l'Ajuntament de Calldetenes ha emès un comunicat remarcant que "el procediment judicial està pendent de sentència". En aquest sentit, remarca que amb l'acord, les treballadores van retirar la petició de nul·litat i també la de danys i perjudicis.

Per això, consideren que "al retirar la petició de nul·litat i optar per les readmissions ambdues parts, l'Ajuntament no ha d´abonar cap indemnització i, de fet, les treballadores hauran de retornar la indemnització rebuda per l´acomiadament objectiu, sense perjudici de la seva compensació amb els salaris de tramitació pel cas que existeixin".

La dimissió immediata a la regidora d'Ensenyament

La UGT segueix exigint la dimissió immediata de la regidora d'Ensenyament, Mireia Vilà. "Exigim una responsabilitat política, no pot quedar així", apuntava Fernàndez. El sindicat no té pensat presentar cap procediment legal contra la regidora. Tot i així, "no estem tranquils; estarem molt atents", explicava Pep Gonzàlez Elez, secretari general de la Federació d'Empleades i Empleats Públics a la comarca d'Osona.

L'Ajuntament apunta que la regidora "continuarà exercint les funcions del seu càrrec i compta amb el suport de les mestres, famílies i de l'equip de govern". "Tothom al poble sap com ha estat funcionant de bé l'escola bressol durant aquest curs", apunta Mireia Vilà, a través del comunicat.

La plantilla de l'escola normalment ha estat de 8 educadores. Actualment són 7, 3 de les quals estan a jornada de sis hores. Un cop surti la sentència del procediment legal, les mestres es podran tornar a incorporar a l'escola, i la directora recuperarà el seu càrrec.
 

Una de les aules de l'escola bressol municipal l'Esquitx de Calldetenes Foto: Ajuntament de Calldetenes