Ineficàcia dels estaments

Carta d'una lectora que exposa l'odissea per retirar el cos d'un cabirol mort de la carretera

L'animal mort per atropellament
L'animal mort per atropellament | Cedida
Redacció
19 de juliol del 2017
Actualitzat a les 11:28h
 
CARTES AL DIRECTOR
Daad Jarrous Bellafont, Santa Eugènia de Berga

Ineficàcia dels estaments

El divendres dia 14/07, cap a les 21 h., a la Ctra. B-522, aproximadament al km 3'5, un Opel Corsa Platejat amb 2 ocupants a l'interior va atropellar un animal, marxant del lloc dels fets. Uns testimonis es posen en contacte demanant ajuda. Ens presentem al lloc gent corrent, que patíem per si l'animal era viu i greument ferit, però acabem verificant que està mort. Es tracta d'un cabirol de només un any que presenta una fractura complexa de la pota posterior dreta i múltiples impactes, provocant segurament, hemorràgies internes.

Si això no és prou greu la cosa empitjora. Es procedeix a trucar a Cedinsa (manteniment de carreteres) perquè retirin el cadàver, informant-nos que ells no tenen competències en carreteres com aquesta. Truco al 112 i se suposa que avisen als Mossos d'Esquadra perquè procedeixin a retirar el cadàver. Marxem del lloc dels fets deixant l'animal sota el guardarail per no provocar cap accident més. El dia següent encara hi ha el cos al mateix lloc i procedeixo a trucar a diversos llocs, com el Seprona i als Agents Rurals per veure si el poden treure.

La resposta a tot arreu és la mateixa: no és competència nostra. La policia local tampoc pot actuar perque és fora del municipi. Truco al 012 per demanar qui és el responsable i em surt un contestador que a les nits, dissabtes, diumenges i festius no atenen. El problema que més em preocupava era que altres animals volguessin alimentar-se d'ell i provoquessin cap mena d'accident a la carretera. Ho exposo a persones vinculades a l'Ajuntament de Manlleu i no saben quin és el protocol a seguir.

A dia de diumenge, el cadàver segueix allà. Com és possible que no es faci res en aquests casos? Com és possible que no hi hagi cap responsable de retirar l'animal mort? De debò que s'ha d'arribar a lamentar un possible accident major per no dedicar 10 minuts a retirar-lo? No és el primer cop que ens trobem amb aquest tipus de casos i segur que no serà l'últim cop. Demano en nom meu, i segur que en nom de molts que es procedeixi a crear un protocol a seguir. No pot ser que quedi allà in eternum! Ho trobo indignant.
 

L'animal mort per atropellament Foto: Cedida