Tona tira pel dret amb la consulta sobre la nova bandera tot i el requeriment de l'Estat

L'alcalde Josep Salom considera que "la llei i el sentit comú ens empara" | Tots els grups del consistori mostren el suport

El consitori tonenc durant la roda de premsa
El consitori tonenc durant la roda de premsa | Carles Fiter
18 de juliol del 2017
Actualitzat a les 18:36h
L'Ajuntament de Tona tira pel dret i no atura la consulta popular per escollir la bandera del poble. El consistori va rebre aquest dilluns, 17 de juliol, la notificació d'un contenciós administratiu interposat per la subdelegació del govern espanyol a Barcelona demanant que es paralitzés la consulta, com a mesura cautelar.

"No és un problema, és un simple exercici democràtic de participació" ha dit l'alcalde de Tona, Josep Salom, mostrant la seva incredulitat davant aquests fets. Salom ha explicat que "l'argument de l'advocat de l'Estat és que no es tracta d'una consulta, sinó d'un referèndum encobert". "Tot el que soni a consulta, democràcia o participació genera urticària als mitjans de l'Estat", ha dit.

L'alcalde de Tona ha remarcat que "des d'un punt de vista legal, ens hem basat en els articles [no impugnats] de la Llei de consultes populars no referendàries que donen cobertura aquestes situacions". "La llei ens empara i el sentit comú, també", ha sentenciat, apuntant que "és competència exclusiva del municipi escollir la seva bandera".

Salom ha explicat que respondran la notificació en els 10 dies que tenen per fer-ho, però que la consulta ja estarà feta. "No es tracta de desobediència, no tenim cap obligació de parar la consulta", remarcava l'alcalde, apuntant que estan convençuts que tenen raó. "Es va fer amb l'assessorament jurídic de l'Ajuntament cenyit a la normativa aplicable" perquè fos una consulta amb cara i ulls. A més, l'alcalde ha remarcat que els faran gastar recursos innecessaris per anar al contenciós.

"Em fa l'efecte que si qualsevol veí de Tona s'assabenta que ha passat això, es multiplicarà la participació ciutadana" ha dit Salom, apuntant que "l'advocat de l'Estat ens haurà ajudat a popularitzar la bandera".
 

Es vota a l'Oficina d'Atenció Ciutadana Foto: Carles Fiter


No van poder triar l'escut, però la bandera, sí

Tona era dels pocs municipis que no tenia l'escut oficialitzat i van iniciar el procés per poder-ho fer al mes de març. Es va aprovar l'escut oficial amb la proposta que presenta la Generalitat de Catalunya i que respon a les característiques heràldiques de la població. Per tant, no hi havia opció a escollir-ne una altre.

D'altra banda, "la bandera era un aspecte més flexible", ha dit Salom, ja que es pot jugar amb els 4 colors de Tona (verd, vermell, blanc i gro) i els elements gràfics de l'escut, com el castell, la creu de Sant Jordi i les 4 barres. "Ens va semblar fer 4 o 5 propostes per tenir més marge", ha apuntat l'alcalde, remarcant que llavors van decidir fer la consulta per la ciutadania, assessorats pels serveis jurídics de l'Ajuntament.

Suport unànime de tots els grups municipals de Tona

L'Ajuntament de Tona ja va acordar fer la consulta per unanimitat del ple, amb els regidors del PDECat, ERC i Som Tona. Malgrat que la llei no preveu que el resultat hagi de ser vinculant, el consistori es va comprometre a acceptar i aplicar l'opció que aplegués més vots.

Aquest dimarts, tots els grups municipals estaven a la sala de plens donant suport a l'equip de govern. Des d'ERC, Núria Sisó ha traslladat tot el suport a l'equip de govern, remarcant que es tracta d'un tema "esperpèntic", que "ratlla l'absurd". Berta González, d'Iniciativa, ha apuntat que troba "patètic" que el govern central gasti temps, recursos i diners en impugnar aquesta consulta. El regidor no adscrit Pere Senyé ha remarcat que aquesta acció "ratlla el ridícul"

A la votació, hi poden participar persones majors de 16 anys, empadronades al poble. Es vota a l'Oficina d'Atenció ciutadana de l'Ajuntament, de manera presencial, des d'aquest dilluns 17 fins al 22 de juliol. La població pot escollir entre cinc propostes realitzades per l'heraldista oficial de Catalunya Armand de Fluvià.
 
Arxivat a