El Festival Nits, un exemple de «col·laboració perfecta» entre la comunitat catalana i asiàtica

Osona.com parla amb tres joves de comunitats diferents que participen en el certamen cinèfil | Pel director del festival, Quim Crusellas, els jove "fan de pont amb la generació anterior"

Jeon, Cheng i Verma, tres joves organitzadors del festival
Jeon, Cheng i Verma, tres joves organitzadors del festival | Carles Fiter
18 de juliol del 2017
Actualitzat el 20 de juliol a les 12:24h
El Festival Nits de cinema oriental de Vic és una de les cites cinèfiles més importants de Catalunya. Darrere aquest certamen, hi ha centenars de persones organitzant-lo, i entre aquests, la comunitat asiàtica hi juga un paper molt important. Així ho explica el director del festival, Quim Crusellas, que remarca "la sort" de tenir una àmplia comunitat asiàtica nouvinguda a la ciutat. Crusellas lloa la tasca d'aquests organitzadors que fan de traductors, d'acompanyants, de projeccionistes... "La col·laboració és perfecta; el Festival Nits de Cinema Oriental no s'entendria sense la comunitat asiàtica de la ciutat". Osona.com ha pogut parlar amb tres joves de comunitats diferents que participen en aquest festival.

Nischey Verma (Índia, 20 anys) va entrar al festival, juntament amb la seva germana Anmol, a través del seu pare, que forma part de l'Associació Social i Cultura de l'Índia. Precisament aquesta organització és una de les més actives del certamen. Verma va néixer a l'Índia i va arribar a Vic amb 10 anys. Va començar a col·laborar al festival fent de voluntari, i actualment és assistent de projeccionista en els films del festival. El jove afirma que és una bona manera de poder seguir recordant coses del seu país i alhora que els altres puguin conèixer la seva cultura.

Hase Jeon (Corea del Sud, 23 anys) va entrar al festival fent de cambrer i actualment és coordinador dels Sopars a la Bassa, on hi cuinen diferents comunitats asiàtiques. Per ell, el festival "és una introducció per despertar l'interès per conèixer més els països asiàtics". Precisament, la seva família hi participa preparant cuina del seu país d'origen. A diferència de Verma, el fil conductor per introduir-se el festival va ser la seva germana i creu que ha estat una forma perquè els seus pares s'hagin pogut integrar més fàcilment a Vic. "Els agrada molt perquè és donar a conèixer Corea del Sud a través de les pel·lícules i el menjar", remarca.

Precisament Quim Crusellas, el director del certamen, considera que els joves són la clau perquè molts "han arrossegat els seus pares" a participar-hi". "Una família cantonesa fa el sopar perquè precisament la seva filla treballa al festival", exemplifica. Crusellas explica que la majoria dels joves han crescut a la ciutat i, per tant, "és molt més fàcil fer de pont amb la generació anterior".

Charleen Cheng (Xina, 30 anys) va arribar a Catalunya fa un parell d'anys i actualment també col·labora amb el festival. Recorda que va entrar al Festival Nits de Cinema Oriental a través d'una seva amiga. "Vaig ser crítica amb alguns dels films, perquè hi ha altres coses, més enllà del Kung Fu", diu. Llavors li van proposar participar-hi i no s'ho va pensar, va participar-hi. Per Cheng, "el festival és una manera de mostrar als vigatans la cultura antiga de la Xina". Actualment fa de relacions públiques pel festival, fent-se càrrec dels convidats. Verma, Jeon i Cheng són una mostra més de com amb la cultura també es fa comunitat.

Quarantena de films

En el Festival Nits de Cinema Oriental es projectaran una quarantena de pel·lícules de la Xina, Japó, Hong Kong, Malàisia, l'Índia, Filipines i Taiwan. En la seva 14a edició, hi haurà 16 títols a la Secció Oficial, 15 dels quals són estrenes estatals i 1 estrena mundial. Es tracta del film de Bollywood Munna Michael (Sabbir Khan, 2017) sobre un musculat sensesostre seguidor de Michael Jackson.

Com a país convidat, la Xina serà l'encarregada d'encetar el Festival Nits a la Bassa dels Hermanos aquest dimarts 18 de juliol amb un sopar xinès i també la projecció de la pel·lícula Cook Up Storm (Ye Wei Min – Raymond Yip-, 2017), una comèdia on s'enfronten la cuina tradicional i la cuina moderna. També es podrà veure altres cintes de ciència-ficció, de terror, d'animació, i també documentals.

La dona, eix central del festival

Enguany el festival destaca el rol de la dona en el cinema oriental. Per això, el festival li dedica una retrospectiva amb els films Mountain Cry (Larry Yang, 2016) i Mrs K (Ho Yuhang 2017), que també estaran a la Secció Oficial. Precisament, durant el festival, hi haurà la presentació del llibre Kung Fu Girls, dedicat a les actrius que han passat pel cinema d'acció xinès i la projecció de diferents films on hi juguen un paper protagonista.
 

Consulta la programació del Festival Nits de cinema oriental

Arxivat a