Infants sahrauís passen les «Vacances en pau» a Osona

Una vintena de famílies d'Osona acullen nens del Sàhara del projecte de l'ONG Coordinació Osona Sàhara | Osona.com parla amb dues famílies d'acollida

Es preveia que hi hagués només 9 nens i al final n'hi ha hagut 25
Es preveia que hi hagués només 9 nens i al final n'hi ha hagut 25 | Albert Alemany
15 de juliol del 2017
Una vintena de família d'Osona (i un parell del Ripollès i Bages) han acollit un total de 25 infants del Sàhara. El projecte "Vacances en pau" de l'ONG Cooperació Osona Sàhara consisteix en l'acollida de nens sahrauís, de 10 a 13 anys, per part de famílies catalanes, durant dos mesos a l'estiu. En l'estiu de 2017 es preveia gestionar l'acollida de 9 nens, però finalment se n'han acollit 25.

El president de l'ONG, Joan Canillas, explica que la raó d'aquest increment es deu al fet que dos nens "es van quedar penjats" i els van demanar que aconseguissin famílies. Més d'un centenar de famílies de la comarca es van interessar pel projecte i al final es va acabar triplicant gairebé la xifra inicial. Canillas explica que a la comarca fa uns 10 anys que s'acullen infants sahrauís, però "mai tants com fins ara". "Va ser espectacular", sentencia. Osona.com ha pogut parlar amb dues d'aquestes famílies.

"No només hi ha germans de sang"

Per la família Vila Marichalar no és una novetat. Aquest és el segon any que acullen en Husein i tal com explica Eva Marichalar aquest estiu la relació "és molt més familiar". Concretament, remarca que hi ha una "relació més forta" amb el seu fill Lluc, que alhora li permet veure que "no només hi ha germanes de sang". "L'any passat va ser una cosa nova, aquest any teníem un fill de 10 anys que l'esperava", explica el seu pare, Xevi Vila.

Tot i així, aquest és el darrer any d'en Husein perquè l'any vinent supera l'edat per acollir-se en aquest programa. Marichalar, però, no hi veu barreres: "tenim pensat anar-hi amb tota la família". De fet, ja han visitat on viu en Husein i han pogut conèixer tota la família. "En Husein té dos germans més petits, i si van venint els anirem acollint", diu Marichalar. "Li hem dit que té una família a Catalunya; no ens acomiadem ni molt menys", apunta la mare d'acollida, remarcant que durant tot l'any s'han pogut comunicar amb en Husein.
 

Dues de les famílies que han acollit infants. Foto: Albert Alemany


"El secret són els nens"

Marc Sardà i Iolanda Serra es van assabentar a través de Whatsapp que estaven buscant famílies per acollir nens sahrauis per passar un estiu millor. "De seguida ens hi vam apuntar" explica Sardà. La parella ha acollit la Gabula, d'onze anys, que és el primer cop que ve aquí. "Tots dos som novells" diu el pare d'acollida.

En aquest procés d'adaptació, Sardà explica que va arribar amb "un xoc mental" perquè tot era diferent. Per exemple, el menjar. Serra explica que menja "poc", però de tot exceptuant "fulla verda", com l'enciam. La mare d'acollida remarca que, tot i que ells no tenen fills, la Gabula està acompanyada pels seus nebots i també està apuntada al casal d'estiu el Foment de Tona. Això l'ha ajudat a adaptar-se millor, explica Serra, remarcant que "el secret són els nens".

El president de Cooperació Osona Sàhara ha estat en el camp de refugiats sahrauís de Tindouf, Algèria, d'on provenen aquests infants. Les temperatures a l'estiu ronden entre els 50° i 55° i les condicions de vida són "paupèrrimes". Aquest dimarts l'Ajuntament va fer una recepció als infants. A l'acte hi havia el delegat del Sàhara a Catalunya, Mah Iahdih, que va recordar que "darrere aquesta situació el primer responsable és el govern espanyol que va deixar el poble sahrauí en terra de ningú". Per la seva banda, l'alcaldessa de Vic Anna Erra va remarcar el símil dels pobles català i sahrauí i la implicació de l'ONG a la ciutat.
 

Tots els infants amb els gegants de Vic, l'alcaldessa i el delegat del Sàhara a Catalunya. Foto: Albert Alemany


Aquesta ONG ha elaborat un vídeo per contextualitzar la situació d'aquest poble: