El Cor Vivaldi i el Young People's Chorus de Nova York obren el 35è Festival de Cantonigròs

L’edició d’enguany està dedicada al compositor Enric Morera per commemorar el 75è aniversari de la seva mort

El Young People’s Chorus de Nova York durant l‘actuació inaugural del Festival Internacional de Música de Cantonigròs a l’Atlàntida de Vic
El Young People’s Chorus de Nova York durant l‘actuació inaugural del Festival Internacional de Música de Cantonigròs a l’Atlàntida de Vic | ACN
Redacció
14 de juliol del 2017
La 35a edició del Festival Internacional de Música de Cantonigròs va arrencar aquest dijous. Les actuacions del Cor Vivaldi, dirigit per Òscar Boada amb una interpretació de fragments de La Flauta Màgica, i el Young People’s Chorus de Nova York van ser les encarregades d’inaugurar el certamen al Teatre l’Atlàntida de Vic. Fins aquest diumenge passaran pels escenaris unes mil persones que integren 25 grups corals de 18 països diferents com Colòmbia, Canadà, Estats Units o Malaisia, que concursarà per primera vegada. El festival d’enguany està dedicat a la memòria del compositor català Enric Morera en el 75è aniversari de la seva mort. Per commemorar-lo, s’ha escollit una de les seves composicions corals, concretament una sardana, com a obra obligatòria de la competició de cors mixtos.

La 35a edició del Festival Internacional de Música de Cantonigròs va donar el tret de sortida aquest dijous des del Teatre l’Atlàntida de Vic. La cerimònia de benvinguda als cantaires i dansaires va comptar amb l’actuació Orlyk Ukranian Folk dance group (Manchester, UK), Cantoria de la Merced (Córdoba – Argentina) i els indonesis Paduan Suara Mahasisva U.I.P.. Les mostres d’aquests grups van servir com a tast del que es podrà veure a Vic fins diumenge.

A dos quarts de nou, l’actuació de les solistes del Cor Vivaldi, sota la direcció d’Òscar Boada, han obert el concert inaugural amb peces de La Flauta Màgica. Per la seva banda, els americans Young People’s Chorus of New York City van oferir al públic peces de Mozart o Leonard Bernstein entre d’altres, algunes molt animades.

El conseller de Cultura, Lluís Puig, acompanyat de l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, van presidir l’acte inaugural. Tant l’alcaldessa com el director del festival, Josep Maria Busquets, van assenyalar que per sisè any consecutiu des que es va deixar l’emplaçament de Cantonigròs al Cabrerès el Teatre l’Atlàntida de Vic s’ha anat consolidant com l’escenari ideal per acollir el miler de participants del certamen.

Una de les finalitats del Festival Internacional de Música de Cantonigròs és donar a conèixer obres musicals clàssiques d’autors catalans i del repertori universal a tot el món, ha explicat Josep Maria Busquets. Aquest any, l’obra obligatòria en la competició de cors mixtos fins a 40 veus és La sardana de les monges del compositor Enric Morera (1865‐1942). En la competició de cors infantils fins a 40 veus l’obra obligada és “Mignonne allons voir si la rosa” del compositor Guillaume Costeley (1531‐1606). En la competició 3, de cors femenins fins a 36 veus l’obra obligada és “Melnik” de Jordan Milev – Ivan Marinov.

El pressupost d'aquest any ha baixat lleugerament respecte a edicions anteriors i no ha arribat als 200.000 euros, amb la qual cosa s'ha hagut de potenciar l'allotjament dels participants en cases particulars, que és un dels trets distintius del festival. Pel que fa al jurat del festival, està format per 20 membres de diverses nacionalitats i de prestigiós reconeixement internacional com Christopher Horner, Donka Miteva, Cèsar Calmell, Edmon Colomer, Lluís Calduch, Sebastià Bardolet o Jordi Vivancos.
 

Cor Vivaldi durant l‘actuació inaugural a l’Atlàntida de Vic Foto: ACN


Un llarg viatge però amb moltes ganes de fer un bon paper

Cantabile Choir és un cor femení de Chisinau, Moldàvia, que després d’un viatge de tres dies en autobús han arribat a Vic. Visiblement cansades, perquè encara no havien pogut instal·lar-se amb les seves famílies d’acollida, des de primera hora de la tarda estaven al Teatre l’Atlàntida per començar a assajar. La directora del cor Cantabile de Moldàvia, Elena Marian, explicava a l’ACN que és la primera vegada que són presents al festival però venen “amb les expectatives molt altes”. Tot i això, són conscients de l’alt nivell dels altres cors, però no renuncien a fer un bon paper durant el concurs. “Esperem tornar a casa amb souvenirs i bons resultats”, deia Marian. Durant la competició cantaran diverses cançons típiques del seu país i esperen que gràcies al festival es pugui conèixer la seva cultura una mica més.

Núria Riera i Helena Vila són dues joves que acompanyen el grup. Ostenten la figura de guia i d’enllaç amb l’organització del festival i durant els quatre dies que dura el festival acompanyaran el cor femení de Moldàvia als assajos, les competicions i també en la seva descoberta de l’entorn. Per les dues és el segon any que participen com a voluntàries del festival i ho fan encantades “perquè és un lloc molt internacional on coneixes gent de tot el món i pots practicar les llengües”.

El voluntariat, una peça clau

Enguany hi ha uns 400 voluntaris que fan que el Festival Internacional de Música de Cantonigròs tiri endavant. De fet, Busquets ha recordat que aquesta és una de les peculiaritats del festival i ha explicat que molts dels participants s'allotgen en famílies de municipis d'Osona i de comarques veïnes. En total, unes 800 famílies.

L'Off Festival omplirà de música i dansa els carrers de Vic

Fins diumenge, els carrers de Vic, a banda de l'escenari principal de l'Atlàntida, també s'ompliran de música i danses d'arreu del món amb motiu de la programació de l'Off Festival. Les actuacions tindran lloc en hospitals o residències de persones que no tenen ocasió de participar en directe a les diferents actuacions oficials del festival.
 

Consulta el programa del Festival Internacional de Música de Cantonigròs

Galeries dels darrers anys del Festival Internacional de Música de Cantonigròs

Arxivat a