Diversos ajuntaments es neguen a registrar la carta d'advertència per l'1-O del govern espanyol

El secretari d'Estat d'Administracions Territorials ha enviat 1.500 cartes adreçades als secretaris municipals o interventors de cadascun dels consistoris catalans advertint dels efectes de col·laborar al referèndum

Redacció
06 de juliol del 2017
L’Associació Catalana de Municipis (ACM) ha detectat que alguns ajuntaments s’estan negant a entrar al registre oficial del consistori la carta que el govern espanyol ha enviat als municipis per advertir-los dels riscos de col·laborar amb el referèndum de l’1 d’octubre. Així ho ha avançat RAC1 i ho ha confirmat l'entitat a l’ACN. De moment, l’ACM està recopilant les dades i quins ajuntaments estan actuant així per ordre del seu alcalde, i estan informant als batlles que els consulten sobre què fer i quines conseqüències té això.

El secretari d'Estat d'Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro, va enviar dilluns passat una missiva als ajuntaments catalans advertint dels efectes que podria tenir col·laborar amb l’1-O i avisant de com, segons el govern espanyol, haurien d’actuar els consistoris davant la convocatòria del referèndum. En arribar les cartes als ajuntaments, el procediment habitual és que el document s’entri al registre oficial, s’estampi el segell que acredita el dia i hora que s’ha rebut i així queda constància que el consistori destinatari queda assabentat del seu contingut.
Ara, però, alguns alcaldes estan al·legant que, en no rebre’s telemàticament com marcaria el protocol, eviten enregistrar la missiva formalment i no se li estampa el segell d’entrada. D’aquesta manera, no hi ha constància oficial que cap avís ni advertència del govern espanyol hagi arribat a mans de l’alcalde i l’ajuntament. 

Segons la informació avançada per RAC1, alcaldes com el de Tavèrnoles, Carles Banús, han volgut fer pública aquesta tàctica per intentar esquivar l'advertiment del govern espanyol i, així, poder crear un efecte crida perquè siguin més els ajuntaments que adoptin aquesta mesura. 

En total, el govern espanyol ha enviat 1.500 cartes adreçades als secretaris municipals o interventors de cadascun dels ajuntaments catalans però també hi ha missives als consells comarcals i diputacions de Catalunya. Al document, el govern espanyol recorda als ajuntaments tots els actes que tenen prohibit fer l'1 d'octubre i que no poden col·laborar en l'elaboració del cens ni cedir llocs públics per a actes de campanya.