Anna Erra: «Tirem pel dret en la implementació del porta a porta al casc antic»

L'alcaldessa de l'Ajuntament de Vic remarca que no "esperaran que el proper consistori s'hi vegi amb cor" | Osona.com repassa els mig mandat: el que s'ha fet i el que queda per fer

Anna Erra, amb els gegants de la ciutat
Anna Erra, amb els gegants de la ciutat | Josep M. Montaner
23 de juny del 2017
Actualitzat el 25 de juny a les 10:47h
Anna Erra va arribar a l'alcaldia el passat 13 de juny 2015, encapçalant Convergència i Unió amb Reagrupament. Tot i començar amb minoria i amb dificultat per tirar endavant alguns projectes, l'equip de govern s'ha anat reforçant, al principi amb un pacte amb el PSC, i després amb un acord de governabilitat amb Vic per a Tots. Amb aquestes avinences, Erra reconeix que hi ha hagut un punt d'inflexió, sobretot des del darrer pacte. Amb la mirada posada en el que queda de mandat, Erra valora el que s'ha fet i el que queda per fer a la ciutat.

- Com valora aquest mig mandat com alcaldessa a l'Ajuntament de Vic?

- La valoració d'aquests dos anys és molt bona. Com tot, he anat aprenent a fer d'alcaldessa. Era regidora i el primer any m'he anat situant, juntament amb l'equip que també era nou. Ens ha ajudat el fet que políticament hem trobat els companys de viatge i ha fet que ens sigui més fàcil portar a terme els projectes. N'hem engegat molts i tenim el forn a punt per acabar-los de fer.

- Un dels companys de mandat a principis de mandant va ser el PSC, amb el regidor Benjamí Dòniga, i després, un pacte d'estabilitat amb Arnau Martí. Creu que hi va haver un punt d'inflexió després d'aquest darrer acord?

- Tot i tenir molt bons resultats electorals, sí que és veritat que per primera vegada hi havia la possibilitat de fer un pacte d'esquerres. Això va crear un nou dibuix. Finalment, no va prosperar. Alguns polítics van entendre el fet de treballar des de l'oposició d'una altra manera, i d'altres que els ha costat més acceptar-ho. Això va fer que aquest primer any fos més complicat i que hi haguessin situacions de desconstrucció política i d'alentiment del procés de govern. L'equip de govern i altres partits vam ser capaços de trobar punts de consens. Amb Capgirem vam poder fer el primer pressupost; i amb Vic per a Tots, vam visualitzar molts projectes del seu programa.

- Fa pocs dies el PSC de Vic va adreçar-li una carta perquè passés el regidor Benjamí Dòniga a no adscrit en el proper ple. Es farà efectiu?

- A nosaltres encara no ens ha arribat. En tot cas, és la secretària que ha d'actuar en tot aquest procés i, si no és aquest, haurà de ser l'altre. Quan es faci efectiu s'haurà de revalidar el pacte amb la figura del Benjamí Dòniga.

- Creu que aquesta situació pot fer trontollar l'equip de govern?

- Crec que no perquè no hi ha hagut cap desavinença, ni de partit (entre el PDECat i el PSC), ni entre l'equip de govern. Ha estat una decisió dels socialistes.
 

Anna Erra no veu perillar l'estabilitat del seu equip. Foto: Josep M. Montaner


- Centrem-nos en aquests dos anys de mandat. Durant aquest temps s'ha refusat definitivament la pota sud, però el trànsit per la C-17 continua sent el mateix. El nou POUM que està en marxa preveu cap solució en aquesta qüestió?

- En el POUM continuem amb la mateixa idea de Vic sense la pota sud. El nostre primer dibuix és que no hi sigui. Tot i així, també ho estem treballant amb els altres municipis i la Generalitat per veure les possibilitats de noves alternatives.

- Com està avançant el nou POUM?

- Està avançant tan ràpid com pot ser un POUM, amb la lentitud que implica. No ens esperaven que ho haguéssim de fer aquest mandat. Dins la mala notícia inicial, hi hem volgut veure la part positiva i millorem encara més aquelles coses del 2011. Va amb un bon ritme i esperem passar l'aprovació inicial per l'octubre. A partir d'aquí, haurem de treballar amb el màxim de diàleg i consens amb tots els grups perquè fem el POUM de la ciutat, i no del govern. Tots hem de ser generosos.

- Durant aquest mandat també es va aprovar amb una àmplia majoria el nou contracte programa de l'Atlàntida. Creu que era necessari un procés participatiu i que finalment s'apliquessin mesures de governança, accessibilitat i transparència?

- No, gens. El procés no calia. L'únic que va evidenciar és el pes que té l'Atlàntida i l'Escola de Música de Vic per la ciutat, i va reafirmar amb escreix que no calia que toquéssim res. Per res, em refereixo com a projecte, de funcionament i com a institució. Totes les mesures aplicades [de governança, accessibilitat i transparència] en el nou contracte programa, ja sabíem que ens tocaria fer-ho.

- Aquest procés es va impulsar des de l'oposició. Precisament, en aquest darrer ple es va desencallar el ROM, una reivindicació d'ERC des d'inicis de mandat per "facilitar la labor dels grups de l'oposició en les tasques que tenen encomanades". Ha posat traves l'equip de govern?

- No hi cap trava. Fa molt temps que aquest ajuntament està treballant el ROM. Per més d'una causa encara el tenim encallat. Sí que és cert que aquest mandat ens hi vam posar. Teníem tot un ROM gairebé "vist per sentència", però en l'última reunió no van venir els de Capgirem. Llavors no va quedar com el definitiu. L'hem de tornar a activar amb la secretària, perquè el tenim adormit. Senzillament, ens ha quedat encallat, no hi ha cap trava.

- Ara que es refereix a la falta d'assistència de Capgirem Vic a les reunions mentre hi hagi Plataforma Vigatana, com ho pot gestionar l'alcaldessa?

- Sempre diré el mateix. Com alcaldessa citaré tots els que siguin membres del consistori a tots els projectes de ciutat, tant sigui junta de portaveus com altres temes de ciutat (POUM, Mercat Municipal, l'antena...). Tinc el deure, com alcaldessa, convocar-los a tots perquè formen part del consistori vigatà.
 

L'alcaldessa manté ferma la seva posició de convocar tots els partits del consistori. Foto: Josep M. Montaner


- El comerç de l'Eixample Morató també ha estat una de les qüestions més discutides al ple. S'han implementat noves propostes, com els Dissabtes als Màrtirs, està funcionant?

- Sabem que la implementació de les càmeres no va agradar. De moment, les càmeres no semblen una repercussió del tancament de les botigues. Sabem que, com tota la resta de carrers, el comerç costa i molta gent ho ha patit. Per això, ens vam comprometre a fer obres al carrer, que ja ho estem ultimant perquè comencin a l'hivern; i l'activitat dels dissabtes. N'estem contents. Hem d'acostumar a la gent que vagin continuant comprant allà. Sembla que hi ha una petita millora que s'ha notat en les empreses i, esperem, que es noti amb el comerç.

- Els veïns d'aquesta mateixa zona segueixen amb la reivindicació de l'antena del carrer de Sant Fidel. En quina fase del procés es troba?

- Està en una fase interna i molt lenta. Tenim tres ubicacions per segmentar les antenes, i estem treballant amb cadascuna de les administracions per poder-les situar. El que passa és que n'hi ha que són més lentes, com la del campanar de Vic. Esperem que amb un any, podem començar a traslladar-la.

- Un dels punts polèmics dels plens va ser la subvenció de 50.000 euros al Club Patí Vic. L'oposició reclamava un control. Des de l'Ajuntament s'està controlant i parlant amb el club?

- El Patí Vic és una entitat molt important per la ciutat que no s'ha de perdre i que farem els possibles perquè continuï. No només com a equip d'hoquei, sinó pel que representa com a entitat amb més de 300 nens que hi estan fent esport. Els hi vam fer una tireta econòmica per una situació d'emergència, que està totalment controlada. Anava per manteniments i monitors. Actualment, estem fent un suport i acompanyament per enfortir la junta i perquè tirin endavant l'entitat. Junts faran més força i donaran grau d'estabilitat als socis. Fins i tot, animo als socis que van marxar que tornin perquè així aconseguiran estabilitat financera. Amb aquest consens s'aconseguirà salvar el club, tan pressupostàriament com esportivament. Crec que d'aquí poc hi haurà bones notícies.
 

L'alcaldessa va anunciar la proposta del porta a porta, durant l'acte de mig mandat. Foto: Josep M. Montaner


- Durant l'acte de valoració de mig mandat va anunciar diferents propostes pels dos anys que queden. Entre aquestes, va sorprendre la nova proposta d'implementar el porta a porta al nucli antic i a les zones comercials, de cara el 2018. Ja no es compta amb la unanimitat que es comptava per la primera proposta?

- És un projecte molt important per l'equip. Teníem clar que hi havia d'haver consens polític perquè afectava tota la ciutat. A vegades, projectes com aquest s'han tirat per terra políticament, més que pel tipus de projecte. Volíem ser una ciutat capdavantera i sobretot per la consciència mediambiental. No ens en vam sortir de fer el porta a porta a tota la ciutat, però sempre l'hem tingut al cap.

- I van decidir començar per zones...

- Com que no podem aconseguir una fase total, començarem per fases. De fet, estem parlant de 1.800 persones del casc antic, com un poble petit de la comarca. La majoria dels pobles hi estan anant. Hem d'anar cap aquí. Canviarem els contenidors i continuarem amb la recollida ordinària a la resta de la ciutat.

- Per què el nucli antic?

- Al nucli antic ens hi vam acabar de llençar perquè els carrers són molt estrets i gairebé no hi caben els contenidors i no passen els camions. Aquest era el millor lloc per començar. A més, també per què és l'espai més turístic i de patrimoni.

- I després d'aquesta fase?

- Una altra fase que voldríem iniciar és per pal·liar el turisme de deixalles dels pobles veïns, que fan el porta a porta, i ens trobem amb els contenidors col·lapsats. Estem estudiant posar xips com que controlaríem més. A veure si es pot iniciar el mandat que ve.
 

L'alcaldessa remarca que no esperaran que el proper consistori s'hi vegi amb cor. Foto: Josep M. Montaner


- Buscaran consens polític o tiraran pel dret?

- Tirem pel dret. La situació dels contenidors és inadmissible. La idea de la recollida selectiva ja la veiem bé amb els altres grups; ara hem tirat pel dret perquè veiem que és important.

- Creuen que és una bona inversió comprar contenidors si la tendència és implementar-ho a tota la ciutat?

- Els contenidors tenen una vida de 8-10 anys. Els que tenim ja els vam comprar d'altres municipis que se'ls treien. Ara fem una aposta. No podem tornar a esperar si el proper consistori s'hi veurà amb cor. Sabem que hi ha municipis que van més endarrere que nosaltres i sempre es poden tornar a vendre.

- Va parlar de molts canvis: espai alternatiu a les escoles bressol, projecte d'arts escèniques... Hi ha propostes ambicioses a nivell educatiu. Ens en pot fer cinc cèntims?

- Vic ha estat pioner en qüestions educatives, i ara ho continua sent. Tenim projectes molt importants. Per exemple, ser capaços de trobar totes les escoles de Vic per un projecte de 0 a 6 anys, això és impressionant. També som referents amb els convenis entre les escoles i l'Escola de Música. Ara ho volem fer amb les arts escèniques. Un conveni amb l'Institut del Teatre per portar d'una manera més professional les arts escèniques a totes les escoles de Vic.

- També va parlar de l'espai alternatiu a les escoles bressol...

- Ens trobem que un 50% de famílies no utilitzen les escoles bressol. Després arriben als 3 anys sense cap tipus de contacte amb altres nens i altres famílies que fan aquest acompanyament. Creem un espai educatiu que tindrà molta flexibilitat horària on hi podran anar els nens i nens amb les famílies. D'aquesta manera tindran un acompanyament i un suport educatiu.
 

Anna Erra, compromesa en posar les urnes el proper 1 d'octubre. Foto: Josep M. Montaner


- Canviem la franja d'edat. A punt d'arribar a l'equador es va anunciar l'inici del Grau de Medicina de la UVic-UCC amb 80 places. N'estaven segurs que s'adjudicarien aquestes places?

- Ha estat un projecte molt important. Fa molt temps que en Josep Arimany hi treballa i ha picat molta pedra per convèncer i demostrar de la necessitat d'aquest projecte. Inicialment la gent era bastant incrèdula. Amb el temps s'ha pogut demostrar la vàlua de la Universitat de Vic, la necessitat del projecte. ens l'havíem de jugar. Ho havíem de tenir tot a punt i jugar un punt a cegues amb totes les cartes. S'ha treballat molt, s'ha convençut molt i s'ha conscienciat molt. A Madrid tenen 500 places privades, aquí només 90. No és que demanéssim una cosa fora de mida ni tampoc demanàvem diners. Es treballarà per poder estar concertat com la resta de graus, però això ens havíem de llençar cap aquí, N'estem contents sobretot pel prestigi educatiu i cultural que ens dona, com el motor econòmic. A més, tenir aquest grau ens revitalitzarà tota la zona de Can Baumann. Si la ciutat ja es va transformar amb la universitat fa 20 anys, ara encara ho farà més.

- Precisament en la presentació del projecte de la nova Biblioteca van dir que també revitalitzarien la zona del Vic 2. La primera pedra la posaran a finals de mandat?

- El POUM ens ho ha encallat. De la nova Biblioteca feia molt temps que se'n parlava. Estem contents perquè hem engreixat la màquina perquè comenci a rodar. Tenim el projecte a punt. No volem que només sigui una biblioteca, sinó un centre que passin moltes coses i sigui un punt d'unió de dos barris de la ciutat. Sabem que hi haurà, fins i tot, serveis de la ciutat. Que tothom hi hagi de passar per una cosa o altra. Ara estem acabant d'estudiar els espais i els serveis que s'hi ubicaran. La primera pedra la posarem l'últim any de mandat. Serà el regal que podrà inaugurar el proper alcalde o alcaldessa.

- Per acabar, Vic ha estat en el darrer any un centre mediàtic. Ha viscut la detenció del regidor de Capgirem Vic, Joan Coma. Vostè i altres regidors van anar fins a Madrid per donar-li suport. Se'ns acosta un referèndum, quin paper jugarà Vic?

- Vic sempre ha de jugar fins a l'últim esglaó. No hem de ser mai espectadors, sinó protagonistes del moment. Com alcaldessa i com la majoria del consistori, posarem la ciutat a disposició perquè es faci el referèndum. Tot i que ens hi posaran moltes traves, animo que molta gent vagi a votar, sigui sí o no a la independència. Els catalans hem demostrat que som gent de pau, però sobretot, de molta democràcia. No ens ha de fer por, per molta que ens en vulguin fer. Vic, i jo mateixa, estarem fins al final d'aquest moment històric.
 

Anna Erra, en el seu despatx Foto: Josep M. Montaner

Arxivat a