La Flama del Canigó homenatjarà al fotògraf Xavier Valls

La Flama passarà per 38 pobles osonencs i serà rebuda pel Parlament de la Generalitat de Catalunya

Redacció
20 de juny del 2017
Actualitzat el 23 de juny a les 10:22h

Valls va ser un dels fundadors de l'entitat Foto: Tradicat



L'arribada de la Flama del Canigó aquest Sant Joan farà 51 anys i homenatjarà l'expresident d'honor de Tradicat i fotògraf Xavier Valls, després de la seva mort el passat mes d'abril. Concretament, enguany, la postal commemorativa està dedicada al fotògraf manlleuenc, dissenyada per Toni Donada. Valls va ser un dels fundadors de l'entitat que vetlla per la recuperació i la conservació de les tradicions populars catalanes.

L'any 1968 va formar part de l’organització dels Focs de Sant Joan i en un dels congressos al Rosselló, va proposar la celebració a Manlleu del primer congrés al Principat que se celebrà el 1983. Aquest congrés va donar un fort impuls a la celebració de la Flama del Canigó augmentant així el nombre de pobles que es van anar adherint a aquesta festa.

La Flama del Canigó és una tradició que simbolitza la unió dels Països Catalans i la vitalitat de la cultura catalana. Com sempre, el punt de partida és el coll d'Ares, des d'on surten les diverses columnes que encendran les fogueres de Sant Joan a moltes poblacions catalanes.

Recorregut
 
El recorregut passarà per les mateixes rutes i municipis que l'any anterior, amb 38 pobles d'Osona, 8 del Lluçanès, 10 del moianès i 3 del Vallès Oriental. La majoria d'aquests pobles encenen les fogueres amb la Flama, que la reben de mans de portadors nord-catalans.

La nit del 22 al 23 s'encendrà la Flama, guardada tot l'any al Castellet de Perpinyà, amb llenya portada d'arreu del territori català. A la mitjanit es repartirà la Flama entre les persones assistents i s'iniciarà les diferents rutes per encendre les fogueres de Sant Joan arreu dels Països Catalans.

El 23 de juny la Flama del Canigó arribarà al Parlament de la Generalitat de Catalunya i serà rebuda pel President, Carles Puigdemont. Des del 1980 que es va restablir el Parlament, la Flama hi arriba de mans d'Òmnium Cultural i la seva delegació funcional Tradicions i Costums. Carme Forcadell, presidenta del Parlament, rebrà el president de l'entitat Jordi Cuixart i altres persones representants de la Flama del Canigó i llegiran el missatge de la flama.
 

Consulta tots els horaris

 

Recorregut de la Flama del Canigó Foto: Tradicat