La consellera Serret explica als alcaldes d'Osona la nova estratègia de gestió de purins

Les principals novetats són les millores tècniques en la gestió de dejeccions ramaderes a les explotacions, en l'aplicació als sòls i en el control del moviment dels purins

Redacció
19 de juny del 2017

La consellera Serret el dijous passat amb altres alcaldes de la comarca Foto: DARP



La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), Meritxell Serret, va assistir dijous passat a la reunió del Consell d'Alcaldes i Alcaldesses d'Osona on ha presentat la nova Estratègia de gestió de les dejeccions ramaderes i fertilització orgànica que impulsa el DARP "per fer front al repte de país que és recuperar la qualitat de les aigües dels nostres aqüífers".

Tal com explica el DARP en una nota, la consellera va insistir en el fet que les dejeccions deixin de ser considerades un "residu" per a passar a ser un "recurs". Per aconseguir-ho, l'estratègia té tres grans línies d'actuació: la millora en la gestió de les dejeccions a nivell d'explotació (en origen); la innovació en les aplicacions als sòls i en el tractament de les dejeccions (sistemes de tractament), i el control i seguiment d'aquestes aplicacions (traçabilitat).

"Aquesta millora de la gestió a les granges i en la fertilització passa per l'aplicació d'innovació i tecnologia", va dir la consellera, destacant, entre d'altres, la millora en l'alimentació dels animals, la implantació de sistemes de tractament de les dejeccions, l'aplicació de sistemes que afavoreixin una fertilització orgànica "d'excel·lència", l'aplicació de GPS a les cisternes de transport de purins o les analítiques de sols i aigües. "Es tracta de fer un monitoratge per garantir que tenim un sector econòmicament i ambientalment sostenible, ara i de cara al futur", remarcava la consellera.

Serret també va explicar que, paral·lelament, s'ha creat un grup d'experts en sistemes de tractament de dejeccions ramaderes, que treballa per aportar alternatives en la gestió de les dejeccions ramaderes. "Hi estem treballant intensament", afirmava la consellera, que va explicar que el Departament d'Agricultura destina aquest any 1 milió d'euros a "acompanyar el sector perquè adopti i apliqui les mesures previstes que han de fer-nos avançar en aquesta estratègia". Aquest pressupost se suma a les mesures que ja estan contemplades al Programa de Desenvolupament Rural. En aquesta línia, també s'ha reforçat amb 16 tècnics la plantilla dedicada a la revisió i actualització dels Plans de Gestió de les Dejeccions Ramaderes.