El regidor de Medi Ambient de Vic, «molest» per «l'alarma social injustificada» de l'ozó troposfèric

Josep Ramon Soldevila remarca que no s'ha superat el llindar d'alerta a Vic | Aquesta setmana s'han viscut tres episodis on s'ha superat el llindar d'informació a Vic

La plana de Vic des de l'aire
La plana de Vic des de l'aire | Josep M. Costa
Redacció
17 de juny del 2017
Actualitzat a les 12:43h

Josep-Ramon Soldevila, durant un ple Foto: Josep M. Montaner


L'Ajuntament de Vic ha emès un comunicat on el regidor de Medi Ambient, Josep-Ramon Soldevila apunta està "molt molest perquè s’està creant una situació d’alarma social injustificada". Soldevila remarca que el llindar "que ens ha de preocupar més, no és el llindar informatiu, sinó el d'alerta i hores d'ara, a la ciutat no s'ha superat". "Caldria no confondre les patologies causades per un nivell alt d’ozó troposfèric amb els efectes produïts pels cops de calor", apunta. D'altra banda, el regidor reconeix que està "molt preocupat per aquest episodi meteorològic poc habitual dels darrers dies”. “Aquest fet indica que l’aire que respirem no és el que ens mereixem”, afegeix.

Per acabar, remarca que tots els protocols de la Generalitat de Catalunya van dirigits a informar amb el temps suficient que si existeix una sospita que el llindar d’alerta es pugui superar, la població pugui estar-ne informada amb suficient antelació. El passat ple, es va aprovar una moció per fer efectiu l'avís a la població sobre la superació d'ozó troposfèric en el llindar d'informació a la zona de qualitat de l'aire de la Plana de Vic. Capgirem Vic va remarcar la necessitat d'avisar els col·lectius més vulnerables a l'ozó troposfèric, com són els nadons, infants o persones més grans.

L’equip de govern va proposar que també es demanés una reunió amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i que es fes extensiu a la resta d’alcaldes i alcaldesses de l’àrea metropolitana, per exposar els nostres neguits i conèixer més concretament les seves actuacions per acabar amb aquests episodis d’alteració atmosfèrica. L’estat d’ozó troposfèric es pot consultar des d’un banner en portada a www.vic.cat i a través del compte de twitter @Vic_mediambient, creat recentment per poder fer un seguiment més exhaustiu de temes d’interès com aquest.

L'ozó troposfèric, un contaminant atmosfèric

Segons el mateix Departament de Territori i Sostenibilitat, "l'ozó troposfèric pot trobar-se en concentracions superiors a les habituals a l'atmosfera i, en aquest cas, pot ser considerat un contaminant atmosfèric". A Vic, s'ha superat tres cops el llindar d'informació d'ozó (més de 180 µ/m3). Divendres va arribar als 202. En cap altra de les estacions de mesurament de qualitat de l’aire de Catalunya s’han registrat els nivells de la Plana de Vic. El llindar d'alerta se situa en més de 240 µ/m3.
 
L'Agència de Salut Pública de Catalunya recomana com a precaució que la població més vulnerable (infants, embarassades, gent gran) redueixi l'exercici físic i intens a l'exterior. D'altra banda, segons Territori, els efectes que l'ozó pot provocar sobre la salut de les persones són tos, irritacions a la faringe, el coll i els ulls, i dificultats respiratòries com la gola seca. També pot produir altres problemes respiratoris com una incidència més gran i un agreujament de l'asma, la reducció de la funció pulmonar i una inflamació de les vies respiratòries, que generi símptomes respiratoris i una alteració del rendiment.
Arxivat a