Medi Ambient

La Plana de Vic, contaminada per ozó troposfèric

Aquesta setmana s'han viscut tres episodis on s'ha superat el llindar d'informació en tres punts de la comarca | El GDT demana més incidència de les administracions

per Redacció, 16 de juny de 2017 a les 12:19 |
La Plana de vic des de Sant Sebastià | Josep M. Costa
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de juny de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els nivells d'ozó troposfèric s'han mantingut alts aquesta setmana a la Plana de Vic. El dilluns es va activar un avís preventiu i el mateix dimarts ja es va superar el llindar d'informació a Tona, Vic i Manlleu. Aquest se situa a 180 µg/m3. L'ozó troposfèric és considerat un contaminant atmosfèric quan supera aquest llindar. El llindar d'alerta se situa als 240 µg/m3.

Concretament s'han viscut tres episodis: dimarts, dijous i divendres. Dimarts, a les 4 de la tarda, a l'estació de la zona esportiva de Tona s'havien superat 199 µg/m3; a Vic, una hora més tard, es superava el valor en 190 a l'estació, que hi ha a l'Estadi. A les 6, es va arribar als 184 µg/m3 i també va superar el llindar d'informació a Manlleu. Aquest dijous, els nivells encara es van elevar més a Tona (202 µg/m3, a les 2 del migdia), mentre que Vic i Manlleu, van quedar a 186 i 182, respectivament. El divendres, s'ha arribat a 205 µg/m3 a Tona ( a les 4); 202 a Vic (a les 4); i a Manlleu, a 196 (a les 5 de la tarda).


L'Agència de Salut Pública de Catalunya recomana com a precaució que la població més vulnerable (infants, embarassades, gent gran) redueixi l'exercici físic i intens a l'exterior. D'altra banda, segons el Departament de Medi Ambient, els efectes que l'ozó pot provocar sobre la salut de les persones són tos, irritacions a la faringe, el coll i els ulls, i dificultats respiratòries com la gola seca. També pot produir altres problemes respiratoris com una incidència més gran i un agreujament de l'asma, la reducció de la funció pulmonar i una inflamació de les vies respiratòries, que generi símptomes respiratoris i una alteració del rendiment.

El GDT reclama que es compleixin els acords


Tal com explica el Grup de Defensa del Ter en una nota de premsa, aquests episodis no són "un fet aïllat". "En els darrers deu anys la Plana de Vic ha tingut el 50% dels episodis d'ozó que s'han produït a Catalunya segons les mesures de les estacions automàtiques de Tona, Vic i Manlleu. Aquesta primavera dels 11 episodis d'ozó 10 han tingut lloc a casa nostra, dels quals 4 han superat els nivells d'"avís a la població".

Alhora remarquen que la plana no és productora de precursors d'ozó (element perquè es formi), l'activitat principal font d'aquests és la conurbació de Barcelona que, arrossegats per la marinada arriben a la Plana i amb la forta calor es forma ozó troposfèric. "Per tant, patim situacions greus de contaminació de l'aire per culpa de l'alta intensitat del trànsit de l'Àrea Metropolitana", apunten.

Per això, reclamen que es compleixi l'acord polític per reduir un 30% les emissions vinculades al trànsit en el termini de 15 anys, fixant una reducció del 10% en els propers 5 anys, que van aprovar la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona, l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), la Diputació de Barcelona i representants locals. En aquest sentit, demanen que quan hi hagi previsió d'un episodi d'aquests, Generalitat i ajuntaments ho facin arribar a la població, especialment a les persones més vulnerables.

D'altra banda, també reclamen més incidència en el transport privat, fent èmfasi en els desplaçaments a peu o en transport públic. "Estem disposats a fer un canvi de model i deixar el vehicle privat a casa més sovint?".

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació