L'onada de calor s'allarga i s'activa l'avís per contaminació a l'entorn de Barcelona

Les temperatures continuaran sent extremes fins al dissabte, especialment a Ponent i a la Catalunya Central | La Generalitat demana als ciutadans que prioritzin l’ús del transport públic per davant del privat

Redacció
15 de juny del 2017
Actualitzat el 16 de juny a les 11:10h
L'onada de calor, poc habitual per l'època de l'any, continuarà fins al dissabte. Les temperatures extremes, que puntualment s'acostaran als 40 ºC, afectaran especialment les comarques de Ponent i la Catalunya Central. En aquest context el Departament de Territori i Sostenibilitat ha activat un avís preventiu per contaminació atmosfèrica en 40 municipis de la conurbació de Barcelona.

D'altra banda, durant aquesta setmana, l'ozó troposfèric ha estat el protagonista en diferents municipis d'Osona on s'ha superat el llindar d'informació. L'Agència de Salut Pública de Catalunya recomana com a precaució  que la població més vulnerable (infants, embarassades, gent gran) redueixi l'exercici físic i intens a l'exterior. L'ozó troposfèric es considera contaminant atmosfèric quan supera aquest llindar.

Alcarràs, la temperatura més elevada

La temperatura més alta que s'ha registrat des d'aquest dimecres -quan es va activar l'alerta per onada de calor- són els 37,8 graus a Alfarràs. Altres valors destacats són els 36,8 graus de Lladurs, els 36,3 de Solsona o els 35,7 d'Olot. Des d'aquest dimecres al migdia i fins a tres quarts de deu d'aquest matí el 061 ha atès 29 incidents i ha fet 19 trasllats, que inclou l’enviament d’ambulàncies i també metges a domicili, arran de l'onada de calor, segons ha indicat el SEM.

Segons ha indicat Endesa, el consum elèctric s’ha incrementat entre un 15% i un 18% respecte a la setmana passada per la utilització intensiva dels elements de refrigeració. Tot i l’increment del consum en aquests moments no consta cap mancança en el subministrament.

Protecció Civil recomana evitar les activitats físiques intenses a les hores de més calor i beure molta aigua. Davant d’aquest augment de les temperatures s'aconsella tenir especial cura de les persones més vulnerables a la calor com la gent gran, nadons o els malats crònics.

Aquest dijous a la tarda, tanmateix, es poden escapar ruixats i tempestes al Pirineu, Prepirineu i altres punts de la meitat nord. Localment, poden descarregar amb forta intensitat i acompanyades de calamarsa i aparat elèctric.

Avís preventiu per contaminació

La direcció general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, del Departament de Territori i Sostenibilitat, ha activat un avís preventiu per contaminació atmosfèrica als 40 municipis que formen part de la Zona de Protecció Especial de l’Ambient Atmosfèric. Per tot plegat recomanen prioritzar el transport públic per davant de privat.

Els municipis afectats, que conformen les zones de qualitat de l’aire 1 i 2, són: Badalona, Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Gavà, Martorell, Molins de Rei, Esplugues de Llobregat, el Papiol, Pallejà, el Prat de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Viladecans, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Granollers, la Llagosta, Martorelles, Mollet del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès, Parets del Vallès, i Sant Fost de Campsentelles.
 
L’avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental, sense que s’hagi de produir necessàriament. L’objectiu d’aquesta actuació és reduir les emissions de contaminants per evitar un episodi ambiental.
 
La mesura es pren a causa dels nivells força elevats de contaminació mesurats i de la previsió de persistència del potent anticicló que ens està afectant i que dificultarà la dispersió del diòxid de nitrogen (NO2) i de les partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) a l’atmosfera. També es dona la circumstància que la concentració de partícules està augmentant a causa d’una intrusió de pols africana.