1 de 10
Diputació de Barcelona

Inversió milionària per reviscolar els polígons industrials de la demarcació de Barcelona

La Diputació destina 30 milions d'euros a un pla per modernitzar aquests espais en dos anys, que es complementarà amb 15 milions més d'ajuntaments i empreses | Conesa afirma que la iniciativa "no és per obrir-ne de nous", sinó per fer els existents més atractius: el 40% de la superfície no té activitat

Mercè Conesa ha presentat el pla per modernitzar els polígons | Òscar Giralt/Diputació de Barcelona
per Jordi Bes Lozano, Barcelona | 14 de juny de 2017 a les 09:16 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de juny de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els polígons industrials de la demarcació de Barcelona es posaran al dia. La Diputació ha engegat un pla de modernització d'aquests espais, al qual destinarà 30 milions d'euros per millorar-ne la qualitat amb inversions d'alt impacte entre aquest any i el 2018. El finançament es complementarà amb 15 milions més que aportaran els ajuntaments i empreses. La Diputació preveu que el pla implicarà millorar la competitivitat de les empreses que s'hi ubiquen, fer-les créixer, crear llocs de treball i incrementar el PIB industrial català.

Segons la presidenta de la corporació, Mercè Conesa, el pla "no és per obrir nous polígons", sinó que els existents funcionin "millor" i estiguin "en condicions per acollir noves empreses", i és que el 40% de la seva superfície no té activitat. Els municipis hauran de presentar els seus projectes i la intenció de la Diputació és prioritzar els de fora de l'àrea de metropolitana per, segons Conesa, aconseguir que "el territori no es desertitzi" i tenir un país equilibrat on també s'inverteixi en localitats mitjanes i petites.


La primera convocatòria per presentar els projectes s'obrirà el setembre. El vicepresident segon, Marc Castells, ha destacat que molts polígons estan "obsolets" –la meitat són anteriors al 1978- i ha considerat que, malgrat ser peces clau per a la competitivitat, han estat "menystinguts" durant molts anys. Castells ha defensat que aquests espais industrials són una peça clau per fer que la indústria representi el 25% del PIB català el 2020; ara com ara aquest sector representa el 19% del PIB. 

La iniciativa l'han presentat aquest dimarts Conesa i Castells en un acte a l'Escola Industrial amb alcaldes. Forma part del Pla d'Actuació de Mandat (PAM) 2016-19 de la Diputació, la qual estima que amb ell augmentarà la competitivitat de 6.000 empreses i 120.000 treballadors. A més, es proposa potenciar la col·laboració publicoprivada, cosa que implicarà que es completi amb una inversió d'entre 10 i 20 milions a càrrec d'ajuntaments i empreses. En funció del projecte, el cofinançament de la Diputació oscil·larà entre el 50% i el 75% del cost.


Actuacions integrals i puntuals

Les inversions serviran per modernitzar els polígons en matèria d'infraestructures, serveis i promoció. S'instal·larà fibra òptica, es millorarà la mobilitat i l'estalvi energètic (mitjançant plaques solars), entre altres. Les mesures s'implementaran amb dos tipus d'actuacions: plans integrals en polígons de més de 50 hectàrees i més de 100 empreses o de 1.000 treballadors, i projectes d'intervencions puntuals per als que tinguin més de cinc hectàrees i més de 10 empreses o més de 100 treballadors.


El pla parteix d'una anàlisi acurada de l'estat dels polígons. La demarcació de Barcelona en té més 1.075. Més de la meitat (60%) ocupen menys de 10 hectàrees, tot i que la superfície mitjana és de 19,2 hectàrees. S'estima que el 40% de tota aquesta superfície està sense activitat econòmica i que el 48% dels polígons i el 58% de les naus són anteriors al 1978. Les principals mancances són en manteniment i conservació, subministraments bàsics, mobilitat, seguretat, serveis a les empreses i persones, i telecomunicacions.
 

Un polígon a Sant Quirze del Vallès. Foto: Ajuntament de Sant Quirze

Participació