Glòria Barrera, de Cervià de Ter, guanya el Concurs de Ratafia de Centelles

Dos centellencs guanyen el segon i el tercer premi

Durant l'elecció de la millor ratafia
Durant l'elecció de la millor ratafia | Toni Carrasco
Toni Carrasco
12 de juny del 2017
Actualitzat el 14 de juny a les 8:28h
Un total de 27 participants de tot Catalunya van prendre part aquest passat cap de setmana a Centelles en el Concurs ratafia artesanal. L'acte formava part de la programació de la 8a Fira de la Ratafia, que any rere any, va agafant més embranzida i més seguiment per part d'experts i afeccionats a elaborar aquest licor català tradicional.

Prèviament el divendres, 9 de juny, i amb un jurat popular (per primera vegada paritari amb cinc dones i cinc homes) es va fer una selecció prèvia i de les 27 que hi participaven el nombre de possibles guanyadors va quedar reduït a 10 elaboracions. Els participants venien de llocs tan distants i diversos com Barcelona, Tona, Hostalets de Balenyà, Sant Feliu de Codines, Taradell, Moià, Banyoles, Manlleu, Olost, Vallfogona, Cervià de Ter i també de Centelles.
 

Durant l'elecció de la millor ratafia. Foto: Toni Carrasco


El dissabte un passeig ple parades de ratafies d'arreu i d'altres ingredients necessaris per a elaborar-les com plantes aromàtiques, medicinals, remeieres i comestibles el públic de la fira també va ser testimoni de com es triaven els tres millors beuratges d'enguany. Un jurat format per Manel Àlvarez de la ratafia Trabucaires de Cardedeu, Faustí Bosch de Ratafia Bosch de Sant Quirze de Besora, Lluís Ballosera naturalista i especialitzat en el volcà Crosa de Salitja, Joan Riera membre de la Confraria Ratafia de Santa Coloma de Farners, Anna Selga ratafiaire i farmacèutica i l'actor i presentador del programa de TV3 El Foraster, Quim Masferrer com a convidat especial van seleccionar les tres millors de les deu que havien quedat finalistes.

El primer premi, valorat amb 200 euros fou per la Glòria Barrera de Cervià de Ter, el segon de 100 euros pel centellenc Jordi Llimós i el tercer amb 50 euros també per una altra centellenca, habitual participant i guanyadora en edicions anteriors, Mercè Boix. El jurat va destacar una alta participació però malauradament el nivell i la qualitat de moltes de les ratafies participants estava just al nivell d'aprovat quant a conceptes concrets de valoració com olor, color, gust i característiques pròpies d'aquesta beguda ancestral.
 

Un dels paradistes amb diferents varietats de ratafia. Foto: Toni Carrasco


Parades i humor

La presència del mediàtic actor i presentador del programa de TV3 El Foraster, Quim Masferrer, va animar la tarda del dissabte i van ser nombroses les persones i curiosos que es van voler fer fotos amb ell i que els hi pogués signar algun autògraf. A la nit el mateix actor va presentar al Casal la seva darrera producció teatral, Temps, amb un èxit rotund de públic, tan omplint la platea del teatre com una part del primer pis del local; més de quatre-centes persones es van emocionar, riure i patir amb una hora i mitja de teatre, molt diferent del to d'humor al qual Masferrer ens té tan acostumats tots els dimecres a TV3.

Durant tot dissabte l'espai firal amb una vintena de parades de ratafies i d'ingredients i productes de proximitat, va omplir tot el Passeig, tant dissabte tot el dia com diumenge al matí, però segons alguns expositors i productors les vendes no es van correspondre amb l'alta presència de públic.
 

Galeries de la Fira de la Ratafia d'altres anys

Herbes aromàtiques i medicinals, també eren presents a la fira Foto: Toni Carrasco

Arxivat a