Vic diu «sí» al referèndum en un acte unitari amb partits i entitats

L'ANC local de la ciutat escenifica la signatura del manifest local de la Taula del Sí

Anna Erra i altres representants polítics i d'entitats, aquest dissabte a la tarda a la plaça Major
Anna Erra i altres representants polítics i d'entitats, aquest dissabte a la tarda a la plaça Major | Albert Alemany
10 de juny del 2017
Actualitzat el 12 de juny a les 8:24h
Vic ha protagonitzat el primer acte unitari, després que aquest divendres es fessin públiques la data i la pregunta del referèndum. Partits i entitats han dit "sí" al referèndum en un acte unitari a la plaça Major. L'ANC de Vic ha organitzat aquest esdeveniment per escenificar la signatura del manifest local de la Taula del Sí al referèndum. Al mig de la plaça, més de dues-centes persones s'han acostat a l'acte, sobretot, quan la forta ha rebaixat.

L'alcaldessa Anna Erra ha estat l'encarregada d'encetar els parlaments. "A Vic estem a l'alçada", apuntava l'alcaldessa, orgullosa d'estar envoltada de diferents partits i entitats. Erra ha remarcat "la valentia i el compromís del govern" perquè ja hi ha data i pregunta pel referèndum. D'altra banda, l'alcaldessa ha apuntat que "els ajuntaments posarem facilitats perquè estem a punt pel referèndum": "No ens fa por la democràcia".

Katia Juncks (CUP) ha remarcat "la mobilització permanent que va néixer el carrer i acabarà al carrer amb les urnes". "Viure vol dir prendre partit", ha reiterat Juncks, demanant que no hi hagi ambigüitat en les forces polítiques. Alhora ha remarcat que "defensarem el dret a decidir i desobeirem, si cal". La també regidora de Vic ha posat un exemple d'unitat: el Moviment 30/03 de suport a Joan Coma.

Uriel Bertran (SI) ha destacat la importància de la plaça Major de Vic "que ha viscut la història de l'independentisme", quan per exemple s'hi van donar els primers resultats de les primeres consultes el 2009. "Llavors poca gent hi creia, i vuit anys després tenim el referèndum convocat", ha remarcat. Per la seva banda, Antoni Castellà (Demòcrates) ha recordat tots els que han patit injustícia i repressió per anhelar i demanar la llibertat de Catalunya. Castellà, ha remarcat que "només queden setze setmanes per mantenir-nos units".
 

Més de dues-centes persones s'han aplegat a la plaça Major. Foto: Albert Alemany


Turull i Rovira: Ho tenim a punt i amb garanties

Durant l'acte, també hi han intervingut els parlamentaris Marta Rovira (ERC) i Jordi Turull (PDECat). Marta Rovira ha destacat que "el referèndum és imparable perquè tindrà totes les garanties jurídiques" i perquè els ciutadans defensaran el dret a decidir "fins a les últimes instàncies". "Després del referèndum, construirem un país més digne, més just i més lliure", ha conclòs. Per la seva banda, Turull, també ha remarcat que "tot està perfectament previst i calculat". Per això "dediquem a posar el bo i millor de l'actitud durant els 112 dies que queden". El del PDECat ha dit: "Tenim l'immens honor i responsabilitat que això vagi bé".

També hi ha intervingut Josep Sort (Reagrupament), Àlex Montes (Súmate), Jordi Bosch (Òmnium) i Jordi Sànchez (ANC). Sánchez, que ha tancat els parlaments, ha apuntat que l'acte "demostra la vitalitat del moment d'una societat catalana que mira cap al futur" i que "tenim el millor horitzó que mai havíem pogut imaginar". "L'únic aliat és la confiança amb nosaltres mateixos", ha conclòs.

El músic i humorista de Moià Quim Vila ha amenitzat l'acte amb l'espectacle Cap a l'espai sideral. El periodista Marc Güell ha estat l'encarregat de conduir l'esdeveniment.
 
Més de dues-centes persones s'han aplegat a la plaça Major. Foto: Albert Alemany
 


 
Manifest de la “Taula pel SÍ al referèndum sobre la independència de Catalunya” constituïda a Vic el 24 de maig de 2017
Les entitats i els partits polítics independentistes de Vic valorem la necessitat de disposar d’un espai de coordinació que multipliqui els esforços que exigiran els propers mesos, així com un espai d'unitat d’acció en defensa del referèndum i davant dels casos de repressió i persecució.

Coincidim en l’anàlisi. A mesura que avancem cap al Referèndum d’autodeterminació la repressió de l’Estat es dirigirà agressivament a tots els nivells: nacional i municipal; institucional i popular. Així doncs, per tal de guanyar el Referèndum (això és, garantir que es celebri i treballar per la victòria del «Sí») caldrà una mobilització constant i una campanya eficaç i intel·ligent.

Coincidim, també, que per fer front a aquesta situació necessitarem un instrument útil, àgil i operatiu que —tot respectant l’autonomia de cada organització— asseguri una millor coordinació. És per això que constituïm la Taula de Forces Polítiques i Socials Independentistes de Vic, amb els següents objectius i funcions:

1. Dotar-nos d’instruments àgils de comunicació i traspàs d’informació que ens permetin respondre ràpidament i amb eficàcia a les necessitats de mobilització que es presentin.

2. Debatre conjuntament i consensuar la resposta que es doni des de Vic als intents de repressió que pateixin les nostres institucions i conciutadanes per part de l’Estat o la justícia espanyoles.

3. Convocar i/o donar suport de forma unitària a les mobilitzacions populars en suport de les institucions i persones que pateixin persecució i/o repressió.

4. Optimitzar els esforços de cadascuna de les parts pel que fa a l’organització i l’assistència als actes en defensa del Referèndum d’autodeterminació i de campanya pel sí (tot respectant, en aquest últim punt, les divergències argumentals que hi pugui haver).

5. Generar dinàmiques de debat i consens des de la diversitat per tal d’encarar amb èxit, tot i les divergències, l’etapa post-Referèndum i el Procés Constituent.
Arxivat a