El Vot de Poble de Montseny reuneix els bisbes de Terrassa, Vic i Girona

S'han trobat aquest dilluns a la "Taula dels Tres Bisbes" a tocar de l'ermita de Sant Marçal en ple Parc Natural del Montseny

A l'esquerra el bisbe de Vic; a la dreta el bisbe de Terrassa i al fons el bisbe de Girona asseguts a la Taula dels Tres Bisbes
A l'esquerra el bisbe de Vic; a la dreta el bisbe de Terrassa i al fons el bisbe de Girona asseguts a la Taula dels Tres Bisbes | Remei Picart
Redacció
06 de juny del 2017
Actualitzat a les 8:18h
Aquest dilluns 5 de juny, festa de la segona pasqua, es va celebrar el Vot de Poble de Montseny a l'ermita de Sant Marçal, en ple Parc Natural del Montseny a 1.100 metres d'altitud. Es tracta d'un costum que es remunta a l'any 1348, quan es va demanar la intercessió de Sant Marçal davant la pesta que començava a fer estralls a Europa. La festa d'enguany té una significació especial, ja que amb aquest motiu la parròquia de Sant Julià de Montseny i l'Ajuntament de Montseny van convidar per celebrar-la els bisbes de Terrassa, Vic i Girona, els quals, segons una venerable tradició, són els hereus d'aquells bisbes que s'aplegaren a l’anomenada "Taula dels Tres Bisbes", que es troba molt a prop de l'ermita de Sant Marçal.
 
La festa va començar amb una missa presidida per Josep Àngel Saiz Meneses, bisbe de Terrassa, i concelebrada per Romà Casanova Casanova, bisbe de Vic, i Francesc Pardo Artigas, bisbe de Girona, a més d'altres preveres, i amb la presència d'Alfons Planas, alcalde del Montseny, i nombrós poble fidel de les contrades. Després de la celebració de la Missa, amb la renovació del Vot de Poble i la veneració de les relíquies va tenir lloc la descoberta d'una placa commemorativa de l'acte a la "Taula dels Tres Bisbes", amb parlaments de les autoritats presents. 
 
Es troba situada a pocs metres de l'ermita de Sant Marçal i és el lloc on conflueixen els bisbats de Terrassa, Vic i Girona. Segons una venerable tradició en aquest indret es trobaren els bisbes de Barcelona, Vic i Girona per dirimir conflictes jurisdiccionals, de tal manera que cada bisbe estava assegut en el costat de la taula que pertanyia a la seva diòcesi.
 

Vot de Poble del municipi de Montseny amb la presència dels bisbes de Terrassa, Vic i Girona Foto: Remei Picart


El vot de poble
 
El Vot de Poble té el seu origen en la pesta negra que assolà Europa des de l'any 1333, conegut com "lo mal any primer". Al Montseny també hi feu estralls i delmà notablement la població. L'any 1348 el poble de Montseny decidí acudir al santuari de Sant Marçal el dilluns de la segona pasqua, és a dir l'endemà de la Solemnitat de la Pentecosta, en peregrinació com a agraïment per la intercessió de Sant Marçal contra la temuda pesta.
 
Actualment la gent es reuneix al voltant de la Font Bona, que és el naixement de la Tordera i es fa una processó fins l'ermita, on es celebra la missa i es renova el Vot de Poble.
 

Processó des de la Font Bona -a Sant Marçal- fins a la Taula dels Tres Bisbes Foto: Remei Picart