Un adeu prematur a un comunicador en majúscules

Carles Capdevila va combinar, amb èxit notable, el periodisme i la faceta de divulgador

Carles Capdevila a la redacció de NacióDigital
Carles Capdevila a la redacció de NacióDigital | Adrià Costa
Ferran Casas / Joan Serra Carné
02 de juny del 2017
Actualitzat a les 6:38h
La mort prematura de Carles Capdevila, víctima d'un càncer, no només ha sacsejat el món del periodisme. Persona coneguda pel gran públic més enllà de la seva condició de director-fundador de l'Ara, Capdevila havia dedicat un tram important de la seva trajectòria a fer de divulgador, especialment en l'àmbit de l'educació, una faceta en la qual va excel·lir. Sempre amb bon humor, el periodista osonenc sabia connectar amb l'auditori. Era un comunicador en majúscules. Ho demostren aquests quatre vídeos, una altra manera de repassar la seva prolífica trajectòria.
   
El periodisme: el seu comiat com a director del diari Ara

Capdevila va ser el primer director del diari Ara, i va passar-ne a ser el director-fundador quan va ser rellevat el novembre del 2015, pocs mesos després de l'anunci de la seva malaltia. Aquest és el discurs que va fer davant de la redacció el dia del seu comiat.


L'educació i la condició de pare: el seu vídeo més viral

Bona part del seu èxit es deu al fet d'haver sabut explicar, amb sentit de l'humor, el repte que suposa ser pare. Capdevila combinava la faceta de periodista amb la de comunicador. I gaudia especialment quan parlava del món de l'escola i la família. Aquest és un dels seus monòlegs més celebrats.


L'actitud vital: els emprenedors i els "emprenyadors"

Predicador de l'optimisme, sempre va subratllar la necessitat d'assumir amb il·lusió els projectes professionals. La xerrada que millor recull aquesta manera d'entendre la vida és aquesta, en la qual contraposa el càracter dels emprenedors -síntesi de les persones positives i amb empenta- amb el dels "emprenyadors", la manera que tenia Capdevila de batejar els pessimistes.


El càncer: la conversa amb el seu oncòleg, Josep Tabernero

La malaltia el va sorprendre quan acabava de fer 50 anys. Capdevila no es va arronsar i va afrontar el càncer mirant-lo a la cara. Decidit a ser transparent i a fer partícips els lectors del mal tràngol, va enregistrar aquesta conversa amb Josep Tabernero, el seu oncòleg i un dels especialistes amb més prestigi a Catalunya.