Ramaderia

La Generalitat posarà en marxa un Institut de la llet i productes làctics

D'aquesta manera es vol posar en valor el consum de llet | Es tracta d'una de les 15 accions incloses al Pla del sector làctic català 2017-2019 elaborat per un grup de seixanta experts

per Redacció, 1 de juny de 2017 a les 16:30 |
Una de les vaques de Campgran, a l'Esquirol | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de juny de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Generalitat de Catalunya, d'acord amb el sector lleter català, posarà en marxa al llarg d'aquest 2017 un Institut de la llet i productes làctics que té per objectiu posar en valor el consum de llet i els productes derivats i que treballarà en diferents àmbits com el de la nutrició, la salut o la sostenibilitat.

Aquesta és una de les 15 accions del Pla del sector làctic català 2017-2019 que ha presentat aquest dijous la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, i que ha comptat amb la col·laboració d'una seixantena d'experts. Segons ha apuntat Serret, el Pla vol ser "viu i dinàmic" i el repte és que serveixi per "assegurar un relleu generacional a les explotacions lleteres", així com també per "fomentar que la indústria aposti per la producció local i els consumidors siguin conscients del valor i la qualitat de la llet i els productes làctics catalans". La proposta del Departament d'Agricultura és que l'Institut s'ubiqui a les instal·lacions de l'IRTA a Monells (Baix Empordà).


Amb l'objectiu de potenciar el sector lleter català per garantir el seu desenvolupament i viabilitat, el Departament d'Agricultura ha impulsat un pla per materialitzar un seguit d'accions que van encaminades a reforçar el sector i dotar-lo de mesures per millorar l'eficiència, la producció i la innovació. La consellera Meritxell Serret ha estat l'encarregada de presentar aquest dijous a les instal·lacions del Campgran, a l'Esquirol, el Pla del sector làctic català 2017-2019, que té com a mesura estrella la creació d'un Institut de la llet i productes làctics.

En concret, el nou Institut de la llet està previst que es posi en marxa al llarg d'aquest 2017 i, tal com ha detallat Serret, s'engegaria amb un pressupost de 100.000 euros, dels quals la Generalitat n'aportaria el 50%. L'objectiu d'aquest nou ens, que s'impulsarà conjuntament amb el sector, és el "d'acostar al màxim la llet i els productes làctics catalans als consumidors". La consellera ha relatat que aquest Institut també treballarà aspectes relacionats amb la nutrició, la salut, el benestar o qüestions mediambientals.
 

La consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, durant la visita a la granja de vaques El Campgran, a l'Esquirol. Foto: ACN


Aquesta és una de les 15 accions que conformen el Pla del sector làctic català, que va començar a treballar-se fa prop d'un any i mig amb un grup d'experts format per l'administració, el sector i especialistes de diferents àmbits. En concret, el Pla s'estructura en tres grans eixos: la millora de l'eficiència de al producció lletera; la comercialització i promoció; i la innovació i transferència.


D'entre la quinzena d'accions que es volen posar en marxa s'hi troba l'assessorament tècnic i econòmic a les explotacions; la diversificació cap a la producció ecològica; la regulació de la venda de llet crua; la indicació d'origen de la llet en els envasos; ajuts en la internacionalització; la innovació; o la protecció de la producció i promoció del mató.

Tot plegat, ha dit Serret, ha de servir per "fer una promoció integral del sector lleter" i "assegurar el relleu generacional a les explotacions que generen dinamisme i cohesió territorial". En aquest sentit, la consellera també ha assegurat que aquest Pla ha de servir per "fomentar la indústria que aposta per la producció local i que els consumidors siguin conscients del valor i la qualitat de la llet i els productes làctics catalans".

Baixada del consum de llet líquida de vaca

El sector làctic català ha patit en els darrers anys una baixada del consum de llet líquida de vaca, que s'ha vist agreujat per la desaparició de les quotes làcties. El propietari de l'explotació Campgran, Pep Colell, ha explicat que el sector ha viscut "moments de molta incertesa i una gran inestabilitat de preus molt accentuada". Per això, ha dit, agraeixen molt que l'administració els doni "una empenta". "A través de les eines que ens donin intentarem fer una llet més bona, més saludable i que les vaques ens durin més temps i siguin més fàcils de manejar", ha exposat Colell.

Pel que fa a la creació de l'Institut de la llet i productes làctics, Colell creu que "tot allò que serveixi per mostrar la feina que fem les explotacions al consumidor final és bo". "Hem de poder anar amb el cap ben alt i dir que la nostra llet té una qualitat excel·lent i que és un producte molt saludable per a tots els éssers humans", ha reblat el propietari de la granja Campgran.
 

Foto de família amb la consellera d'Agricultura, Mertixell Serrent, fent un brindis amb llet de vaca Foto: ACN

 

Participació