Calldetenes aplica noves mesures per millorar el reciclatge

Es modificarà el calendari de recollida porta a porta, es tancaran les àrees d'aportació i no es recolliran les bosses mal seleccionades

Redacció
01 de juny del 2017

Durant la reunió amb els veïns Foto: Aj. de Calldetenes


L'Ajuntament de Calldetenes ha aplicat més mesures per millorar el reciclatge, amb el principal objectiu de reduir la fracció de rebuig. Així doncs, a partir del 12 de juny, es modificarà el calendari de recollida porta a porta, es tancaran les àrees d'aportació i no es recolliran les bosses mal seleccionades. De fet, fa pocs dies va instal·lar càmeres de videovigilància als diversos punts d'aportació de residus de Calldetenes, començant per l'àrea de Sant Martí de Riudeperes.

Tal com explica l'Ajuntament en una nota, actualment, destaca la bona qualitat de la fracció orgànic que no conté impureses; però els quilos recollits podrien ser més evitant tirar residu orgànic a la fracció resta. En una reunió d'aquest dimarts passat, es va explicar que els canvis que es portaran a terme són obligats perquè no augmenti el rebut de les escombraries.

La normativa europea i catalana marquen un cànon d'entrada de residus als abocadors que cada any serà més elevat i un cost de tractament previ. Això implica que, si no s'aconsegueixen reduir les tones de rebuig produïdes a Calldetenes, l'augment d'aquest cost repercutiria a la ciutadania. D'altra banda, un millor reciclatge comporta un retorn de diners a l'Ajuntament i al municipi.

Repte: arribar al 84% de residus reciclables

L'any passat a Calldetenes es van recollir 690 tones d'escombraries, una xifra normal en comparació amb els municipis que fan porta a porta. D'aquest total, un 43% és fracció resta, quan la bossa ideal només inclou un 16% de rebuig. Així, es planteja el repte d'arribar al 84% de residus reciclables (orgànic, multiproducte i vidre), enfront de l'actual 57%, tot reduint la fracció resta a partir de la bona tria dels residus.

Pla pilot per implementar l'obertura electrònica a les àrees d'aportació

Paral·lelament, des de l'Ajuntament es treballa per poder implementar l'obertura electrònica a les àrees d'aportació a través de targetes individuals. D'aquesta manera, els horaris serien més flexibles i també quedaria constància dels veïns que l'utilitzen. D'altra banda, l'Ajuntament i Recollida de Residus d'Osona estan estudiant la possibilitat que Calldetenes sigui un pla pilot per implantar una mesura pionera d'identificació de residus a través d'un xip.
 

Consulta les noves mesures

La zona vigilada per càmeres Foto: Aj. de Calldetenes