Restablerta la circulació pel carrer Hospital de Centelles

Fa dues setmanes es va tallar el carrer per l'ensorrament parcial de la teulada del Palau dels Comtes

L'estructura del carrer Hospital que protegeix els vianants
L'estructura del carrer Hospital que protegeix els vianants | Toni Carrasco
Toni Carrasco
30 de maig del 2017
El passat divendres al vespre es va tornar a obrir al pas de vianants i vehicles el carrer Hospital de Centelles que enllaça amb la plaça Major, amb la instal·lació d'una estructura metàl·lica protectora de tota la zona propera al Palau dels Comtes.

Una estructura que tapa tot aquest tram de carrer amb bigues de ferro i un sostre de planxa, per evitar qualsevol accident del nombrós trànsit de vianants en aquest carrer del poble. Cal destacar que aquest tram del carrer Hospital és molt transitat, ja que és l'accés natural a l'escola Sagrats Cors i el recorregut més curt per accedir a peu a serveis bàsics com la llar d'infants, el CAP, supermercats de la zona comercial o l'estació de Renfe.

Aquest carrer va quedar afectat fa dues setmanes per l'ensorrament parcial de la teulada del Palau dels Comtes. Aquesta incidència, que demostra el mal estat d'aquest edifici emblemàtic de Centelles va provocar un forat al sostre de més de setanta metres quadrats i la baixada de runes de dues plantes fins als lavabos del Cafè Bar La Plaça, situat a la planta baixa de l'edifici.

Pendents de negociar el preu final de compra

Des de l'ajuntament s'ha fet una obra de protecció urgent i que anirà a càrrec de l'actual propietat del Palau. Fonts de l'ajuntament han confirmat que estan pendents de negociar el preu final de compra, tenint en compte, que, segons Miquel Arisa, alcalde de Centelles "ha de ser un preu ajustat a mercat, que és un edifici molt deteriorat i en molt mal estat i que deixar-ho adaptat per a nous usos tindria un cost dues o tres vegades superior al de la compra". Tot i que s'ha publicat una oferta de venda en una agència immobiliària amb un preu de sortida de 1,2 milions d'euros, el preu de mercat real està entre 600.000 i 850.000 euros, tenint en compte les obres que s'han de fer de consolidació i adaptació a nous usos.

Des de fa força mesos i potser ja algun any, l'actual propietat té posat un rètol de venda de l'edifici, però sembla que fins al moment ningú s'ha interessat seriosament per la compra pel mateix. De fet, en tot aquest temps, els serveis tècnics de l'ajuntament no han rebut cap visita ni sol·licitud per conèixer amb detall quins usos i quines adaptacions o reformes són necessàries, en aquest edifici quasi ja en ruïnes en tot el seu interior, i que està declarat Bé Cultural d'interès Nacional (BEIN) des de 1949.

L'any 1990, quan governava CiU al consistori centellenc ja es va oferir la seva compra per un preu raonable però l'equip de govern aleshores va creuer oportú no comprar-lo, el que va significar no poder-hi instal·lar serveis d'ús públic (que llavors necessitaven nous espais) com el CAP i la Biblioteca.

L'any 95 els nous propietaris, els mateixos que actualment, van començar a rescindir contractes als llogaters, ja que deien que tenien interès en rehabilitar l'edifici, però mai han acabat de concretar com ho volien fer.

Amb els pas dels anys i amb l'edifici tancat, s'ha envellit i ara pateix patologies urbanístiques molt importants algunes de les quals s'han anat arranjant, per part de l'ajuntament, com la teulada i alguns elements de la façana. També estan en molt mal estat totes les balconades exteriors.

L'any 2012 la propietat em demanava 2.950.000 euros, ara em demana 1.200.000 euros. Però ja en aquell any el mercat immobiliari el valorava al voltant de 850.000 euros.

En aquests moments els usos d'aquest enorme edifici de 2700 metres quadrats en quatre plantes, un cop rehabilitat poden girar, segons Miquel Arisa a l'entorn de d'un ús entre comercial, cultura i de gestió econòmica el que vol dir segons l'actual alcalde "oficines, despatxos del sector terciari i tot conjuntament amb l'oficina de gestió econòmica de l'ajuntament, un viver d'empreses i potser un bar restaurant a la planta baixa".

 
Arxivat a