Sant Julià de Vilatorta consolida la 9a Fira del Tupí

La mostra va comptar amb 47 expositors de Catalunya, Itàlia, Polònia i França

Fira del Tupí de Sant Julià de Vilatorta va acollir menys gent que la darrera edició
Fira del Tupí de Sant Julià de Vilatorta va acollir menys gent que la darrera edició | Josep M. Costa
Redacció
29 de maig del 2017
Actualitzat a les 17:33h
Sant Julià de Vilatorta ha celebrat aquest cap de setmana la 9a edició de la Fira del Tupí. L'actor David Olivares (conegut per interpretar Felip Puig o Tomàs Molina al Polònia) va ser l'encarregat de donar el tret de sortida dissabte al migdia amb la tradicional trencada del tupí gegant. Van inaugurar la fira, conjuntament, el conseller d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Jordi Baiget, el diputat delegat de Comerç de la Diputació de Barcelona, Isaac Albert i el mateix alcalde de la població, Joan Carles Rodríguez.

La nova edició va comptar amb la participació de 47 expositors, tots ells artesans de la terrissa i de la ceràmica, 12 dels quals eren nous ceramistes. A les parades es van poder veure una gran varietat de peces: des de la terrissa utilitària, fins a la decorativa i la joieria ceràmica, sempre amb productes de qualitat, molts d'ells diferents als que havien pogut trobar els visitants en la darrera edició i que contribueixen al prestigi i a la qualitat artística de la Fira del Tupí. Un any més, doncs, la mostra es consolida com una de les fires de ceràmica i terrissa de Catalunya. A punt, per encarar la desena edició, de l'any vinent.

Els terrissaires i ceramistes procedien de Catalunya, Polònia, Benicarló, Pereruela (Zamora), Cespedosa de Tormes (Salamanca), França i Itàlia. En aquesta edició, el terrisser convidat va ser Josep Papaseit, de Miravet, que va mostrar la típica terrissa de Miravet i també va oferir una conferència mostrant fotos antigues de la història de la seva família de tradició terrissera.
 

Autoritats rondant per la Fira del Tupí de Sant Julià de Vilatorta Foto: Josep M. Costa


Canvi de recorregut de la fira

Enguany, una de les novetats era el canvi de recorregut de la fira, que feien passar els visitants pel casc antic del municipi en un itinerari circular. La renovada plaça Major i la plaça de l'església van acollir els comerciants del municipi i activitats per als més petits, respectivament. Molts dels comerciants i firaires es queixaven de la poca afluència de públic, tot i que la sensació va ser generalitzada a tota la fira. L'organització xifra l'assistència en més de 5.000 visitants (semblant als darrers anys), però aquesta edició ha rebut menys gent que l'any anterior.

"Beamlines"

L'I+T concurs Memorial Joan Capdevila és una de les activitats que més interès desperta als visitants. Els guanyadors de l'edició d'enguany han estat Nuria Nofrarias, ceramista, i Antoni Fonseca, arquitecte, que van presentar l'obra: Beamlines. Es tracta d'una obra amb rajoles que s'il·luminen, realitzada de forma conjunta i interdisciplinària, entre ambdós.

Amb el projecte I + T la Fira del Tupí pretén reinventar la ceràmica tradicional, activar el valor artesanal i potenciar-ne el rendiment per tal de consolidar la contemporaneïtat i vetllar pels interessos dels artesans. El guardó té l'objectiu de preservar el llegat de la terrissa actualitzant-lo al present amb productes inspirats en peces clàssiques.
 

Galeria d'imatges de la Fira del Tupí

El projecte 'Beamlines' va ser el guanyador de la quarta edició del concurs Memorial Joan Capdevila Foto: Josep M. Costa