Guifi.net denuncia la Generalitat per afeblir la lliure competència i alentir el desplegament de fibra òptica

La fundació critica que l'import d'un any de la taxa que els imposen multiplica per quatre el cost de la fibra

Redacció
25 de maig del 2017
Actualitzat a les 8:56h
La fundació guifi.net ha denunciat el Departament de Territori i Sostenibilitat i la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital de la Generalitat per l'aplicació de taxes de forma "discrecional i arbitrària" davant l'Autoritat Catalana de la Competència. Segons expliquen en un comunicat, això fa "inviable" el desplegament de la xarxa de telecomunicacions de comuns, especialment en zones rurals, petits nuclis de població i polígons industrials, per les elevades taxes que s'obliga a pagar a les noves empreses que operen des del 2014.

La situació, en canvi, beneficia els interessos de les grans empreses de telecomunicacions perquè estan exemptes del pagament d'aquesta taxa. La companyia critica que l'import d'un any de la taxa multiplica per quatre el cost de la fibra. El responsable de guifi.net, Ramon Roca, confia que s'arribi a una resolució "ràpida" que tombi la mesura de la Generalitat i afavoreixi la lliure competència.

Segons guifi.net, la taxa és "il·legal" per desproporcionada i contrària a la competència. La fundació també critica "que des d'alguns sectors de l'administració pública, en comptes de treballar pel territori i la ciutadania, s'actua de forma que s'afavoreixen els interessos privats de grans empreses de telecomunicacions o les concessionàries a qui la Generalitat externalitza la gestió de les infraestructures públiques".

La taxa que motiva la denúncia és d'aplicació anual i es calcula tenint en compte la distància en metres del recorregut del cable de fibra òptica que passa pel voral d'una carretera. El responsable de guifi.net, Ramon Roca, ha explicat que la taxa supera per quatre el cost de la fibra i, per tant, multiplica exageradament el cost de qualsevol desplegament alternatiu. De fet, per Roca, la taxa és "dissuasòria" i no recaptatòria. D'altra banda, els grans operadors, que ja tenen els seus cables de fibra per la mateixa carretera i només ofereixen servei a zones urbanes, no han de pagar aquesta taxa.

L'empresa de Gurb també critica que quan existeix fibra òptica de propietat de la Generalitat es demana pagar a les concessionàries uns peatges "alts i discriminatoris pel territori" que només són viables en zones molt poblades. La fundació Guifi.net recorda que el seu interès és desplegar una xarxa de telecomunicacions de comuns per tal que hi hagi alternatives de qualitat en l'accés a internet per a tothom de forma solidària i col·laborativa amb les administracions.

Preu "per sota el preu regulat"

Per la seva banda, el secretari de Telecomunicacions, Jordi Puigneró assegura que el preu de la taxa que fa pagar la Generalitat als operadors que volen fer servir les canalitzacions de fibra òptica de titularitat pública "està per sota el preu regulat".

Amb tot, el responsable de Telecomunicacions de la Generalitat ha assegurat que "estudiaran" la reclamació de guifi.net, tot i que ha volgut deixar clar que el preu que ofereixen és "raonable". De fet, Puigneró ha assegurat que "el preu per utilitzar les canalitzacions de la Generalitat és més barat que el preu que s'ha de pagar per passar pels tubs de Telefónica".