Toni Albà i Paula Valls, padrins del Casament a Pagès a Ripoll

Els nuvis ''reals'' d'aquesta edició seran els ripollesos Arnau Ferrer i Sussana Mora | La Festa de la Llana també serà protagonista aquest diumenge amb el tradicional concurs d'esquilar ovelles

La dansa del Roser del Casament a Pagès a davant del Monestir en una imatge d'arxiu
La dansa del Roser del Casament a Pagès a davant del Monestir en una imatge d'arxiu | José María Gutiérrez
Isaac Muntadas
19 de maig del 2017
Actualitzat a les 17:59h
Només una setmana després de la Festa Major de Sant Eudald, Ripoll tornarà a engalanar-se per celebrar la 51a edició de la Festa Nacional de la Llana i el Casament a Pagès aquest diumenge al matí. Enguany, els nuvis ''reals'' seran els ripollesos Arnau Ferrer i Sussana Mora, que tindran uns padrins ben ''artístics'' amb la presència de l'actor Toni Albà i la compositora i cantant, Paula Valls. Mentre la parella consagra els vots del matrimoni a dins del Monestir de Santa Maria de Ripoll, només uns metres més enllà -a la plaça de l'Ajuntament- es farà una exhibició tradicional de tosa amb tisora, matalasser i filadora i, posteriorment, el tretzè concurs d'esquilar ovelles.

Fora de l'horari oficial, el Casament a Pagès començarà pels volts de les vuit del matí, quan el sastre arribarà a casa del nuvi i el vestirà. Per contra, la núvia també li tocara posar-se ben guapa i anirà cap a la perruqueria Lluïsa on la pentinaran, maquillaran i la vestiran fins que arribi el sastre per acabar de retocar la seva imatge. La prèvia d'unes dues hores de durada deixarà pas a l'inici dels actes oficials, que començaran a les 10 del matí al carrer Pallars Sobirà (barri de Caselles) amb la sortida de la comitiva del nuvi. Aquest seguici estarà format per genets a cavall, vestits amb camises blaves i pantalons foscos, i col·laboradors del CIT –el Centre d'Iniciatives i Turisme que s'ocupa de l'organització dels actes-, engalanats amb una camisa blanca, pantalons foscos, faixa i barretina. Ferrer muntarà a sobre d'un cavall i començarà el seguici pels carrers de Ripoll. Mentrestant, la núvia serà traslladada amb cotxe fins a la casa pairal, que es tracta d'un habitatge d'una família de Ripoll cedit al CIT -en aquest cas a la plaça Sant Eudald- perquè s'hi pugui fer la petició de mà.

El nuvi es preveu que arribi a la plaça de Sant Eudald poc minuts després de les 11 del matí i allà, juntament amb els seus fadrins, els padrins oficials de la festa, les autoritats i els col·laboradors del CIT, pujaran a buscar a la núvia. Pel públic assistent hi haurà el ball de Tonadors i el de l'Eudald i la Maria a la plaça, mentre a dins de la casa pairal s'anirà coent tot el casori. A dins de la casa, el fadrí llegirà un vers a la núvia abans d'un dels moments més màgics de la diada com és la petició de mà. Un quart d'hora abans de les 12 del migdia, la núvia sortirà al balcó de la casa per saludar a la gent. Tot seguit, la comitiva dels nuvis, envoltada de gegants, música i una part dels representants del Pubillatge de Catalunya, reprendrà la marxa i es dirigirà cap al monestir.

A les 12 en punt, es farà l'ofici religiós i el casament presidit pel salesià Antoni Vilarrubla. Un cop Ferrer i Mora s'hagin convertit en marit i muller ballaran el ball de l'Espunyolet a l'interior del monestir en presència de tots els convidats i de les despulles de Guifré el Pilós. Just després de la cerimònia, els nuvis sortiran a la plaça del Monestir i, aquest cop ballaran davant de tot Ripoll la dansa del Roser amb el grup de dansa local. A la 1 del migdia, hi haurà el convit dels nuvis a la plaça de l'Ajuntament on s'ubicarà una gran taula decorada amb mocadors de farcells i flors silvestres, a sobre de la qual hi haurà safates amb coca, llonganissa i porrons de vi. Un aperitiu que podrà gaudir tot el públic assistent a l'acte. Finalment, hi haurà l'entrega de premis i la galejada dels trabucaires.
 

Els nuvis es casaran a dins del monestir de Santa Maria de Ripoll Foto: José María Gutiérrez


13a edició del concurs d'esquilar ovelles a la Festa de la Llana

Paral·lelament a la celebració del Casament a Pagès hi haurà la Festa de la Llana. La celebració començarà ben d'hora al matí (8.00) amb l'esmorzar de pastor per agafar forces de cara a l'esquilada massiva d'ovelles. Mitja hora després hi haurà la Despertada de Trabucaires -al centre del poble i casa del nuvi-. A les 9 del matí sortirà el ramat d'ovelles de la carretera Sant Joan i, al cap d'una hora, arribaran a la plaça conduïdes per un pastor vestit amb faixa i barretina acompanyat d'un mosso i un o diversos gossos perquè no s'escapin. Es preveu que a la plaça hi hagi al voltant de cent cinquanta caps de bestiar que serviran per fer una exhibició de tosa amb tisora, matalasser i filadora (10.00) i pel 13è concurs d'esquilar ovelles, a 3/4 d'11 del matí. Després d'acabar el concurs, les ovelles sortiran de la plaça i s'entregaran els premis als guanyadors del certamen.
 

L'exhibició de tosa amb tisores i el concurs d'esquilar ovelles seran un dels atractius de la diada Foto: Arnau Urgell