L'Ajuntament de Vic assegura que compleix la llei en matèria d'animals a les fires i mercats de la ciutat

La veterinària municipal contesta la recollida de signatures "Per una ciutat amb fires sense animals", que proposava treure els animals d'aquests certàmens

Redacció
17 de maig del 2017
Actualitzat el 19 de maig a les 15:51h
L'Ajuntament de Vic ha contestat els animalistes que, a través d'una recollida de firmes a la plataforma Change.org, proposaven treure els animals de les fires i els mercats de Vic. En el text, la signant de la petició exposava, entre altres coses, que l'Ajuntament estava incomplint alguns dels punts de la Llei de Protecció dels animals.

Concretament, s'acusava el consistori de fer una donació d'un animal com a premi, recompensa, gratificació o regal de compensació per altres adquisicions de naturalesa diferent a la transacció onerosa d'animals; exhibir-los de manera ambulant com a reclam; mantenir-los lligats durant la major part del dia o limitar-los de forma de manera duradora el moviment que els és necessari; i mantenir-los en locals públics o privats en condicions de qualitat ambiental, lluminositat, soroll, fums i similars que els puguin afectar tant físicament com psicològicament.

Contesta de la veterinària municipal

A través d'un informe de la veterinària municipal, s'ha contestat als punts que se'ls acusa en la petició. En primer lloc, segons la veterinària, "en cap d'aquests certàmens es realitzen donacions d'animals de cap tipus. Tots els animals que participen al Lactium i al Medieval tornen a les seves explotacions d'origen i en el cas del Mercat del Ram, part torna a la mateixa explotació d'origen i una altra part es subhasta dins d'una subhasta degudament legalitzada. En el cas del mercat dels dissabtes, tampoc es fa cap donació, sinó que es tracta d'un mercat on es realitzen transaccions econòmiques".

En segon lloc, "no s'exhibeixen de forma ambulant, ja que es troben dins d'una firma i no s'ulitzen com a reclam", remarca l'informe. D'altra banda, apunta que "els animals allotjats en aquestes fires sempre que es pot s'ubiquen en corts de dimensions suficients perquè estiguin amples", recordant que "no hi ha normativa relativa a benestar que es pugui aplicar als certàmens i que especifiqui dimensions dels boxes/corts". Finalment, remarca que els animals "es troben en ambients que tenen una qualitat ambiental correcte".

L'informe remarca que abans de la celebració prèvia d'aquestes fires "sempre se sol·licita permís per a la celebració de les mateixes al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i aquests comproven que els certàmens compleixen les condicions exigides per la normativa vigent".

Treure els animals d'una fira ramadera

La petició per treure els animals fa referència, d'una banda, a les fires i mercats on s'exposa animals, com poden ser el Mercat del Ram (una fira bàsicament ramadera), el Mercat Medieval o la Fira de formatges Lactium. D'altra banda, també posa èmfasi en els mercats setmanals que hi ha cada dissabte a la plaça Major, on hi ha parades d'aus, conills, gallines, etc.

Tal com es pot llegir en el text, els actes amb animals "han anat en augment en els darrers anys" i "hi ha molts animals explotats en les fires i els mercats de Vic". Aquesta petició, que en pocs dies ha sumat moltes firmes, està adreçada a l'Ajuntament de Vic.
 

Llegeix la petició en aquest enllaç

Arxivat a