Més públic que mai al Lactium d'enguany

El canvi d'ubicació al Parc Jaume Balmes ha estat tot un encert | La formatgeria d'Olost Reixagó guanya el premi especial Millor formatge català Lactium 2017

La consellera d'Agricultura Meritxell Serret va inaugurar el Lactium
La consellera d'Agricultura Meritxell Serret va inaugurar el Lactium | Josep M. Costa
Toni Carrasco
15 de maig del 2017
Actualitzat a les 20:36h
Tot aquest diumenge i sobretot dissabte al matí el Lactium, la mostra de formatges catalans ha estat un continu de públic de totes les edats. El canvi recent de dates, fora del Mercat del Ram, i la nova ubicació al parc Jaume Balmes ha estat tot un encert i li ha donat a la mostra un aire més acollidor i agradable en aquest parc de la ciutat.

Un dels actes més esperats del dissabte al matí va ser el concurs que s'estrenava enguany: el premi especial Millor formatge català Lactium 2017. Entre la quarantena de formatgeries participants d'arreu i més de 150 tipus de formatges presents a la fira, el guanyador ha estat per a Reixagó, del Mas Reixagó d'Olost. El concurs i el veredicte es van fer a la casa Ricart i també es van atorgar fins a 27 premis en 9 categories per als diversos procediments d'elaboració i curació en diferents tipus de llet de vaca, ovella i cabra.

Hi havia una quarantena d'expositors. Concretament 39 de Catalunya i 1 de l'estat espanyol: la formatgeria Cortes de Muar de Silleda (Pontevedra), ja que enguany s'estrenava la figura del formatge convidat. D'altra banda, també hi havia parades d'amics del formatge, com són el vi, la cervesa, el pa... que van sumar una cinquantena d'expositors. De la comarca d'Osona, hi havia una desena d'explotacions (entre formatges i productes làctics).

El Lactium es va completar també amb música en directe, conferències i tallers, presentacions de llibres, debats oberts, degustacions, maridatges i la presència en viu de vaques, cabres i ovelles dels ramats catalans. Entre les activitats paral·leles destaquen les intervencions de Ramon Roset, Sebástien Rouge, Isaac Gelabert, Xevi Miró, Enric Canut, Natàlia Nicolau, Bernat Gurt, Clara Farriol i Prisca Meyer.

Enguany la fira de formatges va engegar motors el passat divendres amb una jornada tècnica gratuïta sobre El formatge artesà al mercat europeu i que va comptar amb la presència, entre d'altres, de Andrea Civettini de la Organizzazione Nazionale degli Assaggiatori di Formaggio, Viktoria Skyftou, Laia Pont d'Acrefa, i Marc Oliveras de Prodeca.
 

Visitants a la fira Foto: Toni Carrasco

Arxivat a