Osona, el Ripollès i la Garrotxa, junts per donar suport a les persones dependents

La consellera Dolors Bassa ha signat el conveni del projecte per la creació del Banc de productes de suport i teràpia ocupacional | El servei estudia les necessitats de cada usuari per potenciar la seva autonomia

Espona, Garrido, Bassa, Roca i Manso, en el moment de la signatura
Espona, Garrido, Bassa, Roca i Manso, en el moment de la signatura | Carles Fiter
12 de maig del 2017
Actualitzat el 13 de maig a les 11:45h
La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha signat aquest divendres el conveni per la creació del Banc de productes de suport i teràpia ocupacional d'Osona, la Garrotxa i el Ripollès. Els productes de suport són dispositius o ajudes tècniques que faciliten la vida a les persones amb discapacitat o dificultats de mobilitat; i els terapeutes ocupacionals són professionals preparats per a valorar, identificar i desenvolupar les potencialitats de les persones en les ocupacions de la vida quotidiana.

El coordinador del projecte, Josep Maria Villegas, ha remarcat que es tracta d'un servei polièdric que a més de ser un servei de dispensació de suport i teràpia ocupacional, "és un procés d'intervenció i promoció de l'autonomia", que ha valorat anteriorment les necessitats i ha planificat una estratègia. "En funció de cada necessitat, cada persona té un servei", ha remarcat.

Villegas també ha remarcat que el servei posa el focus a l'atenció hospitalària al domicili i per això és tan important "una bona coordinació social i sanitària", per potenciar l'autonomia. El servei és universal i s'adreça a tothom que el necessiti siguin infants, joves o adults. Està destinat a persones amb situació de dependència, temporal o permanent, i als mateixos cuidadors.

Per la seva banda, la consellera Dolors Bassa ha agraït als tres consells comarcals el fet de portar a terme aquest "projecte d'economia circular", que crea sinergies entre administracions, professionals i persones. Bassa ha remarcat que és un servei que s'ha d'estendre arreu del país remarcant el model d'economia circular i cap al bé comú. La consellera ha apuntat que es tracta d'una iniciativa que va molt més enllà d'un préstec de productes, sinó d'un servei, "els professionals estan al costat de les necessitats de cada persona".

"Creiem fermament que el treball és la millor de les polítiques socials i per això ajudar les persones amb diversitat funcional a inserir-se en el món laboral és una prioritat", ha apuntat la consellera.  Alhora, Bassa ha remarcat que "un bon sistema de productes de suport que arribi a tota la ciutadania permet viure amb més qualitat en el propi domicili i pot retardar, o fins i tot evitar anar a un centre residencial”.

L'envelliment, un problema de les tres comarques

Durant l'exposició del conveni, Villegas ja ha remarcat les necessitats específiques que hi ha actualment: una població sobrenvellida i per tant, amb cronicitats i fragilitats. Així ho han constatat els tres presidents del Consell Comarcal.

D'una banda, el del Ripollès, Joan Manso, ha remarcat que és "una comarca marcada pel sobrenvelliment i situació de dependència" i per això, "ens fa especial il·lusió la signatura d'aquest conveni". Joan Espona, de la Garrotxa, ha remarcat que la mitjana de la seva comarca dobla la mitjana catalana i per això "no vam tenir cap dubte de sumant-se a aquest projecte". "Els tres territoris tenim un objectiu comú: treballar per l'àrea social i sanitària".

Per la seva banda, Roca ha remarcat que l'objectiu del projecte "és atendre les persones en el seu entorn, sigui per envelliment, malaltia o accident, situacions que tots hi estem exposats". L'alcalde de Manlleu, Àlex Garrido, s'ha mostrat satisfet com s'ha estès el projecte que va començar a l'Hospital de Manlleu el 2006.

Aquest servei és un projecte fruit de la col·laboració entre el Consell Comarcal d'Osona, el Consorci d'Acció Social de la Garrotxa i el Consorci de Benestar Social del Ripollès amb el suport del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Concretament, s'hi ha aportat una partida de 190.000 euros (amb una aportació de 54.000 del Departament), i la resta cada comarca en funció del nombre d'habitants.

El Banc de Productes de Suport i de Teràpia Ocupacional d'Osona, Garrotxa i Ripollès s'emmarca en les lleis 13/2014 d'Accessibilitat i la 12/2007 de Serveis Socials de Catalunya, com a una de les mesures per garantir la igualtat, l'autonomia i l'accessibilitat de les persones amb discapacitat i el gaudi d'una vida digna.
 

Espona, Garrido, Bassa, Roca i Manso, abans de la signatura Foto: Carles Fiter