Joves nouvinguts a Vic netegen un tram del Gurri

Aquest divendres és el dia "Let's clean up Europe" | La majoria de productes recollits són plàstics i runa

Dues noies recollint una persiana
Dues noies recollint una persiana | Carles Fiter
12 de maig del 2017
Actualitzat a les 15:59h
Lones, runa, pals d'escombra, una bicicleta rovellada... aquests són alguns objectes que s'han recollit aquest divendres en un tram del riu Gurri, al seu pas per Vic. Els encarregats de fer-ho han estat un grup de joves del projecte d'acollida 9aVic, que han netejat el tram entre la Font de Sant Pere i la Font dels Frares. Aquesta iniciativa forma part de l'activitat Let's clean up Europe, una acció conjunta de neteja d'un espai natural a nivell europeu, que se celebra aquest divendres.

Tal com ha explicat el regidor de Medi Ambient i Món Rural de Vic, Josep-Ramon Soldevila, "el projecte pretén comprometre els ciutadans d'arreu amb la protecció del seu entorn i, en definitiva, la defensa de la nostra llar". Alhora Soldevila ha remarcat que l'activitat "és un exemple de transversalitat", ja que s'han fet coincidir dues iniciatives: "la difusió i protecció de l'entorn amb la de l'acolliment i convivència amb els vigatans més novells".

La vintena de joves que netejaven el riu formen part del 9aVic, un projecte d'acollida de l'Oficina Municipal d'Acollida (OMA) a joves estrangers que acaben d'arribar a la ciutat. Tal com ha explicat el seu coordinador, Jonatan Ivorra, "el projecte vol integrar i empoderar els joves que arriben a Vic a través de la ciutat i la llengua". Actualment, al projecte hi ha una cinquantena de joves de 21 nacionalitats diferents.

Joves treient una lona del riu Foto: Carles Fiter


Residus arrossegats o tirats a la xarxa

Ivorra ha explicat que la majoria de productes trobats eren plàstics o runa. "Molts han estat llençats expressament i d'altres els ha arrossegat el riu en moment de crescudes", explicava el tècnic de Medi Ambient de l'Ajuntament de Vic, Jordi Boadas, aquest matí. L'objectiu de la jornada era recollir tots els residus, conscienciar la quantitat de residus que es llencen de forma incontrolada a la natura, i alhora promoure la recollida d'aquests residus abocats il·legalment en boscos i marges de rius.

Boada ha apuntat que molts d'aquests residus que van a parar al riu són materials que ha arrossegat el riu (com lones d'alguns pagesos) o residus com bolquers, compreses i tovalloletes, que han sortit de les clavegueres en moments de pluges fortes. "La xarxa de sanejament accepta pluges moderades, però quan hi ha pluges intenses, l'aigua s'expulsa al riu i moltes vegades s'emporta aquests residus", ha explicat.

En uns 50 metres de riu, els alumnes han omplert 5 o 6 sacs de residus. "Després el Servei de Recollida de Residus de l'Ajuntament ho portarà a la deixalleria on es classificarà i es pesarà", ha explicat Soldevila.
 

Joves recollint els residus Foto: Carles Fiter

 

Els joves amb els sacs de residus vora el Gurri. Foto: Carles Fiter

Arxivat a