Sant Julià de Vilatorta implementarà la recollida de residus porta a porta

El fet de ser un poble d'estiueig, es preveu que hi hagi àrees d'aportació vigilada per aquests usuaris | Segons l'alcalde, d'aquesta manera es pal·liarà el turisme d'escombraries que rep el municipi

Els contenidors estan a punt d'exhaurir la seva vida útil
Els contenidors estan a punt d'exhaurir la seva vida útil | Carles Fiter
09 de maig del 2017
Actualitzat a les 9:20h
A finals de l'estiu del 2016, l'Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta va encarregar un estudi per replantejar el sistema de recollida de residus. "Els informes mostren que hem d'anar cap al porta a porta", explica l'alcalde de Sant Julià, Joan Carles Rodríguez, a Osona.com.

Aquest estudi es va encarregar per diversos factors, principalment, perquè els contenidors actuals estan a punt d'exhaurir la seva vida útil i alhora s'ha encarit i es preveu que continuï fent-ho la tona de rebuig tractada a l'abocador d'Orís. "El preu de la tona de tot el que aboquem als contenidors de rebuig, ens estan incrementant el preu de manera bàrbara" remarca l'alcalde.

A més, "com que tenim el sistema de contenidors molta gent no separa i això fa que el sistema s'estigui encarint a marxes forçades". "Hem d'avançar i hem de fer el sistema sostenible", apunta Joan Carles Rodríguez, l'alcalde. Segons l'estudi, aquesta manera de fer-ho és el porta a porta.

Sant Julià de Vilatorta és un dels municipis de la comarca amb la taxa més elevada de recollida de residus. Es deu al fet que la taxa que paguen els habitants és el cost real de la recollida d'escombraries i que és un poble amb baixa densitat de població. Amb la previsió que la taxa es continuï encarint, l'ajuntament vol canviar el sistema de recollida.

Poble d'estiueig, però també turisme d'escombraries

Sant Julià de Vilatorta és un poble d'estiueig. Per això, segons Rodríguez, s'està estudiant el sistema i segurament hi haurà àrees d'aportació, "vigilada o on hi hagi un control important, ja que sinó hi ha gent incívica que ho fa incorrectament".

D'altra banda, Joan Carles Rodríguez remarca que el turisme d'escombraries és un altre motiu per aplicar el porta a porta. "Sant Julià fa molts anys que estem rebent turisme d'escombraries, sobretot de Folgueroles", remarca l'alcalde. A més, apunta que l'adopció del porta porta "ha de servir per aplicar un sistema homogeni", ja que tots els municipis veïns, com Santa Eugènia de Berga, Calldetenes i Folgueroles fan el porta a porta. "Ens sembla que hem d'anar cap aquí".

La població molt dispersa

La baixa densitat de població del municipi és una de les qüestions que els ha fet dubtar a l'hora d'implementar el porta a porta, ja que "ens costa molt d'arribar a tot el municipi". Tot i així, l'altre possibilitat que contemplava l'estudi, renovar els contenidors amb el sistema de recollida easy, ja va quedar descartada perquè tenia un cost massa elevat. Finalment, doncs, "la balança es decanta cap al porta a porta".

Tot i que la decisió és molt clara, "estem oberts a parlar-ne", explica l'alcalde, que considera que no hi ha res tancat. Per això, aquest dijous, l'Ajuntament ha organitzat una reunió amb els habitants del municipi per recollir propostes i opinions. Serà a les 7 del vespre a l'Aula de Cultura.
 

Consulta l'estudi