Barcelona i Folgueroles coorganitzen la Festa Verdaguer per primera vegada

La Casa Verdaguer de la Literatura de Vil·la Joana i el Museu Verdaguer de Folgueroles acolliran el festival literari amb un programa on hi participarà Arnau Tordera, Roger Mas o Jordi Lara, entre altres

Responsables de la Fundació Jacint Verdaguer, de la Casa Museu Verdaguer de Folgueroles, de la Vil·la Joana, i el comissionat de Memòria de Barcelona, Ricard Vinyes, a la presentació de la Festa Verdaguer 2017
Responsables de la Fundació Jacint Verdaguer, de la Casa Museu Verdaguer de Folgueroles, de la Vil·la Joana, i el comissionat de Memòria de Barcelona, Ricard Vinyes, a la presentació de la Festa Verdaguer 2017 | ACN
Redacció
28 d'abril del 2017
La tradició de celebrar el natalici de Verdaguer a Folgueroles i la seva mort a Vallvidrera s'ha mantingut des de l'any 1952. A partir dels seixanta la van mantenir els dos centres verdaguerians de referència, que, enguany, coincidint amb el 50è aniversari de la Casa Museu Verdaguer de Folgueroles i la renovació de la Casa Verdaguer de la Literatura de Vil·la Joana, s'han unit per organitzar-la conjuntament la Festa Verdaguer.

Un festival literari que veu de la tradició popular però convoca nous creadors perquè dialoguin amb Verdaguer. Escriptors com Jordi Lara, músics com Roger Mas i Arnau Tordera, i poetes com Martí Sales o Anna Gual, així com caminades literàries, concerts i una exposició itinerant, formen part del programa que s'estendrà del 18 de maig al 18 de juny.

La Casa Verdaguer de la Literatura de Vil·la Joana (Vallvidrera) i el Museu Verdaguer de Folgueroles s'han aliat per posar en comú i ampliar la tradició de la Festa Verdaguer, amb 65 anys d'història, i especial arrelament a Folgueroles. Les dues Cases inicien una etapa en paral·lel coincidint amb els 50 anys d'obertura del museu de Folgueroles i la nova etapa de la renovada Vil·la Joana a Barcelona.

La tradició dels actes que des de fa dècades commemoren el naixement i la mort del poeta s'uneix en un sol programa, molt ampliat a propòsit de la col·laboració. Les dues institucions no han volgut recordar el poeta amb "nostàlgia", i per això una part significativa de la Festa Verdaguer inclou la participació de joves creadors (músics, escriptors i poetes) que aporten noves visions sobre la seva figura i obra.

En són exemple les improvisacions musicals i poètiques ('Flors de Desvari', a Folgueroles) que protagonitzaran Martí Sales, Anna Gual, Pau Sif o Tomàs Feres; els fragments de l'òpera rock Ombres i Maduixes que el líder d'Obeses, Arnau Tordera, interpretarà a la Vil·la Joana el dia del 115è aniversari de la mort; o el concert en què Roger Mas reprendrà les seves Cançons telúriques, inspirades en textos de Verdaguer, també a la casa del poeta a Vallvidrera, entre altres.

Una de les activitats conjuntes més destacades és l'exposició "itinerant" que visitarà les dues Cases, Verdaguer segrestat. La utilització del mite durant el franquisme. L'exposició coproduïda per la Fundació Jacint Verdaguer i la Xarxa de Museus d'Història de Catalunya neix de la necessitat de conèixer el tractament que va tenir la figura del poeta durant la dictadura, amb la tesi que va ser instrumentalitzat pel règim.

Destaca també el concert que ha preparat la Banda Municipal de Barcelona pel 9 de juny al a Plaça del Rei de la capital catalana, en què interpretarà Canigó, de Fèlix Martínez Comín, amb narració de Pepo Blasco.

Hi haurà també rutes literàries, com la que el 3 de juny "unirà" Folgueroles i Barcelona seguint l'itinerari vital del poeta, la sortida que el 17 de juny recorrerà diversos "cims i valls biogràfiques" de Verdaguer i Maragall.

El conveni de col·laboració signat entre les dues institucions no exclou col·laboracions futures més enllà d'aquesta Festa Verdaguer. "Tenim el museu de Folgueroles, com a pal de paller, i tenim la Vil·la Joana renovada i activa; és moment de consagrar elements de continuïtat", defensat el director de la Casa Museu Verdaguer, Joan Roca, aquest dijous.
 

Recull de galeries de fotos de la Festa Verdaguer de Folgueroles