Les colles del senglar d'Osona calculen que cada animal abatut té un cost d'uns 1.300 euros

Els caçadors reclamen a l'administració més ajuts econòmics i que s'impliqui en qüestions com la comercialització de la carn

Redacció
26 d'abril del 2017

Imatge d'arxiu Foto: ACN


Les colles del senglar d'Osona i rodalies –la Societat de caçadors de Folgueroles, la colla del senglar de Rupit, Pruit, Tavertet i Vilanova de Sau i la colla del senglar de Santa Eulàlia i Oló- han elaborat un estudi en què valoren en més de 38 milions d'euros el cost de les batudes que han realitzat durant aquesta temporada de caça (de setembre de 2016 a març de 2017). Segons l'estudi, el conjunt de colles ha abatut un total de 27.780 exemplars i el cost que representa per als caçadors cada senglar abatut és de 1.325 euros. Les colles han presentat aquest estudi a la Generalitat per reclamar a l'administració que s'impliqui més en qüestions com els contenidors de residus, la comercialització de la carn i la regularització de la seguretat en les batudes. A més, també reclamen ajuts per cobrir les despeses de les assegurances veterinàries i per cobrir els danys patits pels gossos.

Les colles de caçadors d'Osona han elaborat un estudi on es constata l'increment del cost de l'activitat de les batudes, que han fet arribar a l'administració catalana. Les colles lamenten que, en incrementar-se les jornades de caça, s'han incrementat també els costos de l'activitat, un fet que se suma a la "disminució del nombre de caçadors a les colles". En aquest sentit, els redactors de l'estudi denuncien que "des de l'administració i els sindicats agraris es demana als caçadors incrementar les captures de porcs senglars però no es preveu cap línia d'ajut econòmic per contribuir a les despeses de la caça".

Els caçadors consideren que l'activat que realitzen té una repercussió econòmica envers diversos sectors que l'envolten com són: l'administració, a través del cobrament de taxes; les companyies asseguradores; els fabricants i distribuïdors de material per als gossos; la comercialització de la carn de caça; el sector de les armeries; el sector de la restauració; i el sector automobilístic.

Per calcular el cost que té cada animal abatut per als caçadors s'ha tingut en compte, entre d'altres, la proporció de la llicència de caça, el permís d'armes, l'assegurança, el subministrament d'aigua o llum, les despeses veterinàries, l'eliminació de les despulles del senglar o el lloguer del local de l'escorxador, així com també les despeses relacionades amb les canilles – colles de gossos-.

Les colles del senglar d'Osona celebraran el dissabte 29 d'abril a Folgueroles la trobada anual de les colles, que enguany celebra la sisena edició. L'objectiu de la trobada és compartir i aportar experiències per "ampliar i millorar les relacions amb l'administració i els col·lectius del sector".