«Parelles digitals»: joves de Vic, professors particulars de tecnologia per als més grans

En el marc de l'e-week, la setmana digital de la UVic, es vol fomentar la inclusió social de les persones més grans en la tecnologia mòbil

Pilar Rierola explicant els seus dubtes a Kautar Oulad
Pilar Rierola explicant els seus dubtes a Kautar Oulad | Albert Alemany
26 d'abril del 2017
Actualitzat a les 16:10h
Durant tres dies, joves de Vic són els professors particulars en tecnologia mòbil per moltes persones grans de la ciutat. Els ensenyen des d'esborrar fotografies o converses del Whatsapp, fins a fer una videotrucada o fer-se un perfil de Facebook. El projecte "Parelles Digitals" forma part de l'e-week, la setmana digital de Vic, que ha impulsat per primer cop la UVic. Es tracta d'una iniciativa de parelles digitals intergeneracional que volen, d'una banda, facilitar l'accés a la tecnologia mòbil a la gent gran i, de l'altra, conscienciar els joves i els estudiants dels efectes positius de desenvolupar una tasca de servei a la comunitat.

Així ho explica el seu organitzador i director de mSocial Jordi Toldrà a Osona.com, que remarca que "l'objectiu principal és aconseguir superar la bretxa digital de les persones"."Es vol aconseguir que les persones grans puguin treure benefici de tot allò que el telèfon o la tauleta els ofereix" i, per tant, "que el telèfon sigui un element d'inclusió social", ja que "la tecnologia mòbil en els últims quinze anys ha transformat la nostra vida d'una manera extraordinària"."L'última frontera disponible és la de la inclusió social", sentencia Tolrà.
 

Una parella digital, amb Jordi Tolrà de fons Foto: Albert Alemany


"Parelles Digital" ha aparellat joves d'entre 16 i 25 anys amb persones majors de 60 anys que tenen smartphone o tauletes. Aquest dimarts, a la sala gran del casal Mossèn Guiteras hi havia parelles, trios i quartets digitals per l'èxit d'aquesta jornada. Com el cas de Pilar Rierola i Miquel Pujadas que estan "encantats" amb la seva professora Kautar Oulad, de 16 anys, que els resol tot mena de dubtes.

"Els néts no tenen temps, ni paciència" diuen Rierola i Pujadas, que porten una llibreta per no perdre's cap detall del que els hi explica la seva mestra. Rierola ha après, a esborrar imatges, converses de Whatsapp, posar "dibuixets" (les emoticones) i fer servir la càmera, entre altres coses. Pujadas, d'altra banda, ha après a fer fotografies sense necessitat de desbloquejar el mòbil i també a posar la clau per connectar-se al wifi.

Els dos alumnes, que han assistit a altres cursets de tecnologia, prefereixen aquesta iniciativa de "Parelles Digitals" perquè la seva jove professora, Kautar, els resol els dubtes que ells necessiten. "Aquesta és de les millors metodologies -explica Tolrà-, ja que cadascú pregunta el que realment li interessa". "Una metodologia que s'adapta a les necessitats i a les característiques de la gent" remarca.

El projecte ha aplegat unes 150 persones, que s'han repartit en tres espais de la ciutat (la Farinera, el casal Mossèn Guiteras i la sala Mercè Torrents de la UVic) per participar en aquest projecte. Dijous a la tarda, a l'aula magna de la universitat, s'hi farà l'acte de cloenda i lliurament dels certificats de participació. Parelles Digitals té el suport i la implicació de l'Ajuntament de Vic i Vic Jove, les Aules d'Extensió Universitària de la Gent Gran i Isern Electrodomèstics, i compta amb la producció de mSocial.

El programa neix amb la voluntat de ser el primer pas d'una aposta de molta més envergadura: convertir Vic en la primera ciutat que situï plenament la gent gran en l'era digital, i que ofereixi un espai intergeneracional de formació i d'intercanvi d'experiències que faci de l'entorn urbà un espai més humà i inclusiu.
 

Un jove resolent dubtes a dos avis Foto: Albert Alemany

Arxivat a