Troben una vespa asiàtica a Torelló per primera vegada

S'han localitzat exemplars d'aquesta espècie invasora a l'Alt Empordà, el Ripollès, la Garrotxa, el Pla de l'Estany i el Gironès

21 d'abril del 2017
Actualitzat a les 15:56h

La vespa asiàtica de Torelló, capturada Foto: Cedida


Mestres de l'Institut Marta Mata de Torelló han capturat una vespa asiàtica al pati de l'escola, la primera que s'ha trobat al municipi. L'apicultor Ernest Francolí ha estat l'encarregat de confirmar que es tractava d'una vespa d'aquesta espècie. Francolí, que forma part de l'Associació d'Apicultors de Catalunya, ho ha anunciat al coordinador per fer un mapa de quines zones estan afectades.

La vespa asiàtica o velutina és una espècia depredadora de les abelles comunes. La vespa es posa davant del niu de les abelles (a les caixes), i no deixa tornar els insectes que tornen amb mel. Les agafen al vol, les maten i s'emporten el cos per alimentar les seves larves de vespa asiàtica. Això provoca que les abelles deixin de sortir del niu i, per tant, "es van menjant les reserves de mel i de pol·len que tenen dins de l'arna, però arriba un punt que es queden sense reserves", explica Francolí. "En aquest moment, la vespa entra i acaba d'exterminar tota la caixa".

De moment, a Osona, se n'han trobat més a la zona de Cantonigròs i Vidrà; però també exemplars a Manlleu i Vic. Al contrari d'Osona, al Ripollès i a la Garrotxa, el problema està molt més estès i molts apicultors han hagut de plegar, perquè la vespa asiàtica ha acabat amb poblacions d'abelles.

Temps de "reines"

L'exemplar trobat a Torelló és de reina fundadora, és a dir, la vespa encarregada de fer els nius. Per això Francolí remarca la importància de capturar-les, ja que "aquesta és la que comença a pondre els ous". "Quan el niu passa de tenir-ne una a 2.000, necessiten molta carn per alimentar les larves". "Totes les vespes reines que es cacin ara, són nius que evitarem", sentencia Francolí.
 

Una vespa velutina i una abella, a sobre una moneda de 2 euros Foto: Ernest Francolí



Arxivat a