UVic-UCC

Els sensors i els sentits, protagonistes de l'e-week de la UVic

La setmana digital arrenca aquest dilluns amb una conferència inaugural de Jorge Wagensberg | En el projecte "Parelles digitals", joves de Vic ensenyaran a persones grans com utilitzar i millorar la seva relació amb els smartphones i les tauletes electròniques

per Redacció , 21 d'abril de 2017 a les 12:31 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 d'abril de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La tretzena edició de l'e-week, la setmana digital a Vic, arrenca aquest dilluns vinent, 24 d'abril. Els sensors i els sentits que activen el cervell i posen en moviment els inputs sensorials seran l'eix central d'aquesta edició, que debatrà com es connecten i interaccionen tecnològicament la vida, l'art i la ciència.

Enguany l'e-week portarà a Vic una quarantena d'experts en l'àmbit tecnològic i digital que participaran en els diversos actes programats acompanyats pels professors i investigadors de la UVic-UCC. Dilluns 24, la setmana s'inaugurarà a la Sala Segimon Serrallonga amb la conferència "Els cinc sentits", del doctor en Física i professor de Teoria dels Processos Irreversibles de la Universitat de Barcelona, Jorge Wagensberg, que parlarà dels sensors i els sentits. El rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña, presidirà l'acte. També hi intervindran el vicerector de Recerca i Transferència de Coneixement, Jordi Villà, i la professora i directora de l'e-week, Montse Casas.


Projecte "Parelles Digitals"

En el marc de l'e-week, el Centre d'Estudis Sanitaris i Socials, a través de la Càtedra TIC i Salut de la UVic-UCC, impulsa per primera vegada un projecte de parelles digitals intergeneracionals. Amb el nom de Parelles Digitals, l'activitat aparellarà joves d'entre 16 i 25 anys amb persones majors de 60 anys que disposen d'smartphone o tauletes, però que en tenen un coneixement molt bàsic i volen ampliar-lo.


El projecte Parelles Digitals planteja un doble repte: En primer lloc, facilitar a les persones grans de Vic un millor coneixement i ús dels dispositius mòbils (telèfons i tauletes) per comunicar-se, millorar la qualitat de vida i prevenir l'aïllament i l'exclusió. En segon lloc, conscienciar els joves i els estudiants dels efectes positius de desenvolupar una tasca de servei a la comunitat.

Parelles Digitals té el suport i la implicació de l'Ajuntament de Vic i Vic Jove, les Aules d'Extensió Universitària de la Gent Gran i Isern Electrodomèstics, i compta amb la producció de mSocial. El programa neix amb la voluntat de ser el primer pas d'una aposta de molta més envergadura: convertir Vic en la primera ciutat que situï plenament la gent gran en l'era digital, i que ofereixi un espai intergeneracional de formació i d'intercanvi d'experiències que faci de l'entorn urbà un espai més humà i inclusiu.

Jornada d'Emprenedoria Tecnològica

El programa de l'e-week també ve marcat per l'organització d'una Jornada d'Emprenedoria Tecnològica amb quatre conferències diferents, que se celebrarà el dijous 27 d'abril a Barcelona, a la Sala d'actes del Palau de Mar, al Museu d'Història de Catalunya. L'acte el presentarà el rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña, juntament amb el vicerector de Recerca i Transferència de Coneixement, Jordi Villà, i la directora de la Unitat d'Emprenedoria, Elisenda Tarrats.

La primera conferència, que plantejarà nous models regulatoris per al tractament de les dades a Internet, anirà a càrrec de Jorge González-Conejero, sotsdirector de l'Institut de Dret i Tecnologia de la UAB, i Emma Teodoro, investigadora sènior de l'Institut de Dret i Tecnologia. La següent de les quatre conferències l'impartirà Telefónica. La tercera, sota el nom "La cadena de valor de les dades: un món d'innovació i oportunitats?", anirà a càrrec del director del Centre d'Excel·lència de Big Data de Barcelona, Marc Torrent. Finalment, el director de tecnologia, innovació i sistemes de RTVE, Pere Vila, impartirà una conferència on exposarà el cas de quatre empreses emergents que lluiten per enlairar-se i fer-se un lloc en el mercat i que han estat seleccionades per formar part del projecte Impulsa Visión, una acceleradora de startups concebuda per RTVE per impulsar l'emprenedoria i la innovació dins el sector audiovisual.

Una quarantena d'activitats en 5 dies

Durant una setmana, l'e-week durà a terme una quarantena d'activitats, entre les quals una conferència sobre SENTILO, la Plataforma de Sensorització de la Diputació de Barcelona. També es dedicarà un bloc temàtic als mitjans de comunicació, amb la participació de TV3 i Catalunya Ràdio; el vicepresident del FCB, Manel Arroyo, explicarà el màrqueting digital del Club; es presentaran diversos tallers sobre la tecnologia punta amb el disseny 3D al capdavant; s'oferirà un espai obert d'experimentació amb realitat virtual i es presentarà el projecte "Despertant instruments adormits", sobre tecnologies 3D de fabricació auditiva. La setmana es tancarà oficialment divendres a la sala Segimon Serrallonga amb un acte de cloenda presidit pel vicerector de Recerca i Transferència de Coneixement, Jordi Villà, i la directora de l'e-week, Montse Casas.

L'e-week s'organitza juntament amb l'Ajuntament de Vic i amb la col·laboració de Telefónica, RTVE, TV3, Catalunya Ràdio, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals SA, l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, el Museu d'Història de Catalunya, Visyon, la Universitat Autònoma de Barcelona, Napptilus, el FCB, Abinitio, la Ballesta, Sibina&Partners, el Mobile World Capital Barcelona, Barcelona Tech City, Total Museology, Big Data CoE, HP i mSocial.
 

Programa d'actes de l'e-Week 2017

Cartell de l'esdeveniment Foto: UVic-UCC

 

Participació