Radiografia d'armes a Osona

Quantes llicències d'armes hi ha a la comarca i quines són les que predominen

Un home fent servir l'escopeta per disparar al plat
Un home fent servir l'escopeta per disparar al plat | Jordi Font
21 d'abril del 2017
Actualitzat el 25 de juliol del 2018 a les 18:16h
A Osona hi ha un total de 3.942 armes. Segons dades de la Guàrdia Civil a què ha pogut accedir Osona.com, les que predominen a la comarca són escopetes i rifles que s'utilitzen per a la caça: hi ha 2.575 escopetes (el 65,32% del total ) i 1.367 rifles (el 34,68%).
 
65.32% Complete (warning) Escopetes (65,32%)
34.68% Complete Rifles (34,68%)

Així doncs, hi ha un predomini de la caça menor (animals més petits o iguals que una guineu) que es fa amb escopeta; que la caça major (animals més grans), on s'utilitza un rifle. Ambdues armes funcionen de la mateixa manera: cadascuna té un canó, una acció i una culata.

La principal diferència entre els aparells, visualment, és que el rifle acostuma a portar un visor, mentre que l'escopeta, no. Això té a veure amb l'abast que té l'arma, ja que el rifle s'utilitza per caçar a una major distància. Aquest fet es tradueix en les diferències a l'interior d'aquestes armes, és a dir, el canó i l'acció. La paret metàl·lica del rifle és més gruixuda que la d'una escopeta i el seu mecanisme propulsa a major distància la bala. Les escopetes, d'altra banda, poden tenir un o dos canons.

Llicències d'armes

Cada arma ha de tenir una llicència, és a dir, pot ser que una persona tingui més d'una arma (per exemple, un caçador pot tenir dues llicències). Tot i així, en el supòsit que cada habitant d'Osona (segons dades del 2015 de l'Observatori Socioeconòmic n'hi ha 155.641) tingués només una arma, representaria un 2,5% de la població.

Segons el web de la Guàrdia Civil, totes les armes tenen un tipus de llicència. Pel que fa a les que predominen a Osona, les escopetes tenen la llicència tipus E i els rifles la llicència tipus D. N'hi ha d'altres, com per a pistoles i revòlvers (tipus B), armes per a la vigilància i guarderia (tipus C), i armes per utilitzar en camps, polígons i galeries de tir (tipus F).
 

L'escopeta s'usa per caçar a una menor distància que el rifle. Foto: Jordi Font.

Arxivat a