La UAB distingeix una dotzena d'ajuntaments d'Osona per la seva qualitat i transparència

El centre universitari atorga el Segell Infoparticipa que també reconeix tres diputacions i cinc consells comarcals | Vic, Manlleu i Sant Hipòlit de Voltregà assoleixen el 100% dels indicadors positius

Tots els ens guardonat de Catalunya
Tots els ens guardonat de Catalunya | Jordi Pareto (UAB)
Redacció
20 d'abril del 2017
Actualitzat a les 16:22h
Un total de 13 ajuntaments d'Osona van rebre aquest dimecres un reconeixement a la qualitat i la transparència a través del Segell Infoparticipa, un distintiu creat pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). En total, a Catalunya han rebut aquesta distinció 93 ajuntaments, cinc consells comarcals i, per primer cop, tres diputacions.

Aquest segell, que arriba enguany a la seva quarta edició, reconeix les bones pràctiques que es posen de manifest a les pàgines webs de les administracions públiques i es basa en els resultats d'avaluar els webs amb indicadors fixats a partir de la Llei de Transparència. El darrer informe s'ha elaborat amb dades recollides entre novembre de 2016 i març de 2017.

Puntuació

Entre els ajuntaments catalans que han rebut el Segell, n'hi ha disset que han assolit un 100% d'indicadors positius. D'Osona, n'hi ha tres: Vic, Manlleu i Sant Hipòlit de Voltregà. En aquesta llista també hi figura el d'Esplugues de Llobregat, que destaca per ser l'únic consistori que ha assolit la màxima puntuació durant les quatre edicions del Segell.
 
Ajuntaments d'Osona que han rebut el Segell Infoparticipa 2016
- Vic 100%
- Manlleu 100%
- Sant Hipòlit de Voltregà 100%
- Tavèrnoles 98%
- Sant Julià de Vilatorta 96%
- Vilanova de Sau 92%
- Les Masies de Voltregà 92%
- Taradell 90%
- Tona 88%
- Centelles 87%
- Calldetenes 83%
- Prats de Lluçanès 83%

La UAB també ha donat una Menció al Segell Infoparticipa al Consell Comarcal d'Osona (78%) i el web de les Masies de Roda (71%). Des de la primera edició, el nombre de segells atorgats ha crescut i enguany s'han atorgat més que a les edicions anteriors: 36 (2013), 67 (2014), 61 (2015) i 77 (2016, l'edició actual). En canvi, pel que fa als ajuntaments que assoleixen un 100% d'indicadors positius, enguany hi ha una davallada: 3 (2013), 20 (2014), 25 (2015) i 17 (2016).

El procediment

El Mapa InfoParticipa és una eina impulsada pel LPCCP de la UAB l'any 2012 per a fomentar la transparència i la qualitat de la informació de les administracions locals. L'any 2013, el LPCCP va plantejar l'atorgament del Segell Infoparticipa i, per a tal fi, es va crear el Consell Certificador, encarregat de contrastar les avaluacions de l'equip.

Els indicadors que utilitza el LPCCP per avaluar la informació publicada als webs de les administracions responen a les següents qüestions bàsiques: Qui són els representants polítics, com gestionen els recursos col·lectius, com gestionen els recursos econòmics, quina informació proporcionen sobre el municipi i la gestió dels recursos col·lectius, quines eines ofereixen per a la participació ciutadana.

En el cas dels ajuntaments, es tracta de 52 indicadors. I, pel que fa als consells comarcals i les diputacions, són 49 indicadors adaptats a les seves competències. A l'edició d'enguany, han estat incorporats aspectes qualitatius com ara el fet que les informacions estiguin actualitzades, siguin comprensibles i es trobin amb facilitat.

Els resultats de l'anàlisi s'introdueixen a la plataforma mitjançant un gestor de continguts que publica automàticament els resultats georeferenciats en un GoogleMap, amb el percentatge que ha assolit cada web i la seva traducció en una tonalitat que, d'acord amb "l'infòmetre", és de color blanc si no s'ha arribat al 25%, de color groc si està per damunt però no s'arriba al 50%, de color verd clar si se supera el 50% però no s'arriba al 75%, i de color verd fosc si la puntuació és superior al 75%.