L'Hospital Universitari de Vic, premiat per la lluita contra el tabac

El centre rep el «nivell d'or» de la Xarxa Internacional d'Hospitals Sense Fum juntament amb quatre hospitals més

Redacció
19 d'abril del 2017
L'Hospital Universitari de Vic, l'Hospital de Campdevànol, l'Hospital Universitari de Traumatologia i Rehabilitació de la Vall d'Hebron i la Clínica Sant Josep de la Fundació Althaia de Manresa han estat reconeguts amb el "nivell or" de la Xarxa Internacional d'Hospitals Sense Fum (ENSH-Global).

Tal com explica l'Institut Català d'Oncologia (ICO), aquesta és la màxima distinció atorgada internacionalment a aquells centres sanitaris que han demostrat importants avenços en les polítiques de control del tabaquisme i que representen un exemple per a la resta d'organitzacions en la lluita contra el tabac. D'aquesta manera, els cinc hospitals catalans s'adhereixen a la vintena d'hospitals d'arreu del món acreditats amb l'or internacional.

L'entrega d'aquest guardó es va fer la setmana passada a Viena, en el marc del 'ENSH Gold Forum', durant la 25a Conferència Internacional de la Xarxa d'Hospitals Promotors de la Salut (HPH). A més dels hospitals catalans, també van rebre o renovat aquesta acreditació cinc centres taiwanesos, un alemany i dos australians.

El procés de selecció

Per assolir el "nivell or" els hospitals han de mostrar la implantació de polítiques de control del tabaquisme d'acord amb els exigents estàndards de l'ENSH. Les sol·licituds són avaluades per un jurat internacional que té en compte, entre altres: l'oferta formativa en deshabituació tabàquica a tots els professionals de la salut del centre; l'oferta d'assessorament i ajuda per deixar el tabac a pacients com a professionals; i el compliment total de la política de recinte sense tabac (espais interiors i exteriors) que protegeixi tant a professionals com a pacients del fum ambiental del tabac.

La Xarxa Catalana d'Hospitals Sense Fum

La Xarxa Catalana d'Hospitals Sense Fum es va crear l'any 1999. Coordinada i promoguda per l'ICO, és d'adscripció voluntària. La finalitat és fomentar canvis organitzatius que afavoreixin unes institucions sanitàries lliures de fum. Des de l'any 2004 la Xarxa compta amb el finançament del Departament de Salut. Gràcies a aquest suport en els últims anys hi ha hagut un augment progressiu de centres que s'hi han adherit. Actualment en formen part 81 hospitals, en la seva majoria centres sanitaris del sistema públic SISCAT.