El Govern impulsa el primer pla pilot per reduir els danys de la fauna salvatge a Osona

La Generalitat també inicia reunions per renovar la Llei de caça

Un camp de blat de moro amb destrosses evidents provocades per senglars
Un camp de blat de moro amb destrosses evidents provocades per senglars | ACN
Redacció
19 d'abril del 2017
Actualitzat a les 9:59h
El Govern està impulsant plans pilot per comarques per controlar i prevenir els danys que produeix la fauna salvatge cinegètica -la que es pot caçar- en el mitjà natural, els cultius i en espècies ramaderes, així com per mitigar el risc de transmissió de malalties a les persones i el risc d'accidents de trànsit. En una entrevista d'Europa Press, la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, Meritxell Serret, explica que el primer dels plans que s'engegarà és el de la comarca d'Osona.

"Hem d'entendre que les mesures de prevenció i minimització dels danys d'aquestes sobrepoblacions han de ser molt específiques i fitades a cada zona, perquè no és el mateix una zona de muntanya, que una altra de secà o regadiu, ni la vinya que el blat de moro, ni un senglar que un cabirol", ha destacat la consellera. Així, cadascun dels plans, que s'elaboren conjuntament entre la Generalitat, agricultors, ramaders, caçadors i ajuntaments, tindrà en compte les especificitats de la zona, l'espècie cinegètica i el cultiu.

Segons dades de la Generalitat, en 2014 van tenir lloc 1.900 accidents amb animals, i es calcula que es produeixen entre 700 i 1.000 accidents anuals amb senglars. A més, l'expansió d'aquesta fauna cinegètica ha obligat el Govern a autoritzar entre 2013 i 2015 prop de 25.000 operacions de captura excepcionals per danys en l'agricultura.

Per tot això, el Govern ha creat una unitat administrativa per recopilar el màxim d'informació dels danys que es produeixen i dissenyar polítiques de prevenció més específiques: "Necessitem aquesta informació per acompanyar al sector i valorar assegurances i mesures compensatòries".

Una nova llei de caça

La Generalitat també ha iniciat les reunions amb el sector i tots els agents per abordar una nova Llei de caça --l'actual data de 1970-- i un decret de comercialització de carn de caça. "El nombre d'exemplars que es caça creix exponencialment. En l'últim any s'han caçat 60.000 senglars i és necessari gestionar-ho bé", conclou la consellera.