Els pastissers catalans preveuen vendre unes 700.000 mones, un 2% més que l'any passat

Els personatges estrella són els protagonistes de la pel·lícula Patrulla Canina, Ladybug, els Trolls, les nines Gorjuss, Star Wars i el Barça | El preu de cada pastís oscil·la entre 20 i 40 euros, segons la mida

Pastisseria Vilaró, a Castellar del Vallès
Pastisseria Vilaró, a Castellar del Vallès | Juanma Peláez
Redacció
13 d'abril del 2017
Els pastissers catalans preveuen vendre unes 700.000 mones de Pasqua artesanes aquest any, mentre que només a la demarcació de Barcelona se'n vendran unes 480.000. La majoria de les vendes es concentraran entre aquest cap de setmana, a comarques, i el mateix dilluns, a l'àrea metropolitana. 

El president del Gremi de Pastissers de Barcelona, Elies Miró, ha explicat que reben la campanya amb optimisme i esperen que la xifra de vendes d'enguany repunti un lleuger 2% gràcies a una tendència de compra que està estabilitzada.

Davant els preus més econòmics de mones industrials que es poden trobar a les grans superfícies, Miró ha apel·lat a la responsabilitat del consumidor perquè es decanti per mones de pastisseria. Mentre que les primeres, "per força, estan fetes amb tres o quatre setmanes d'antelació i, per tant, contenen conservants, les de pastisseria s'elaboren un o dos dies abans de la venda per poder garantir la màxima frescor, el seu sabor, s'utilitzen matèries de primera qualitat i són molt més saludables", ha assenyalat el president del gremi.

Els personatges estrella d'aquest any seran els protagonistes de la pel·lícula Patrulla Canina, Ladybug, els Trolls, les nines Gorjuss, Star Wars o el Barça. Tot i això, les vitrines de les pastisseries també s'ompliran de figures d'animals d'autor de tota mena, personatges clàssics de Disney i els tradicionals ous de xocolata de totes les mides.

De mitjana, darrere una mona de pastisseria hi ha més de tres hores de feina, entre crear els motllos o tallar els patrons per formar les figures, treballar la xocolata, unir les peces, pintar-les i decorar-les. Miró ha assenyalat que es tracta d'un treball artesanal, amb cacau de qualitat, sense additius, oli de palma, colorants o greixos trans. 
 

Pastisseria Vilaró, a Castellar del Vallès. Foto: Juanma Peláez


Pel que fa als gustos dels pastissos, com que la Pasqua és bastant tradicional, Elies Miró ha explicat que els sabors que tenen més sortida sempre són els de mantega, mantega i xocolata, gema, gema i fruita i trufa. D'altra banda, les mones dirigides bàsicament als infants són figures elaborades a partir de xocolata blanca i amb llet que per modelar-se a semblança dels dibuixos preferits dels més petits se solen tenyir amb colorants naturals.

El president del Gremi de Pastissers ha explicat que el conjunt del sector artesà intenta anar evolucionant cap a un producte més saludable sense tant de sucre ni greix, ja sigui a les figures de xocolata, com també a les mantegues o les melmelades que s'utilitzen per elaborar els pastissos. 

Pel que fa als preus, una família de quatre membres es podrà gastar entre 20 i 30 euros per una mona de Pasqua que consta d'un pastís i un ou de xocolata al damunt. Tot i això, aquells que optin per peces d'artesania, "molt més elaborades", es podrien arribar a gastar 100 euros.
 

Pastisseria Vilaró, a Castellar del Vallès Foto: Juanma Peláez

 

Mones de la pastisseria Miró de Castellterçol Foto: ACN

 

Elies Miró, de Castellterçol, fent unes mones. Foto: ACN