Sant Hilari Sacalm, a punt pel Via Crucis vivent

És un dels esdeveniments més emblemàtics del municipi

Via Crucis Vivent de Sant Hilari.
Via Crucis Vivent de Sant Hilari. | www.viacrucisvivent.cat
Redacció
12 d'abril del 2017
Actualitzat el 13 d'abril a les 16:27h

Via Crucis Vivent de Sant Hilari. Foto: www.viacrucisvivent.cat


El divendres sant s'acosta i, un any més, Sant Hilari Sacalm està a punt per la representació del Via Crucis vivent, un dels esdeveniments més emblemàtics del municipi. L'any passat, ja es va estrenar el museu del Viacrucis i enguany, tal com informa l'Ajuntament, també s'ha preparat alguna sorpresa, com el racó dels clicks romans, o el so dels timbals. És aquest divendres 14 a partir de les 9 del vespre.

Sant Hilari Sacalm té una llarga tradició en la celebració i representació del Via Crucis Vivent durant els dies de Setmana Santa. Quasi tres segles de devoció cristiana que s’ha anat transformant al llarg dels anys. Des de l’antiga processó de Dijous Sant fins a l’actual evocació del camí que va fer Jesús des de la casa de Pilats fins al Calvari, la nit del Divendres Sant. El Via Crucis de Sant Hilari va ser declarat Festa tradicional d’interès nacional per la Generalitat de Catalunya l’any 1999 i, posteriorment, l’any 2010, l’Associació del Via Crucis Vivent va rebre la Creu de Sant Jordi.

La representació s’inicia a la plaça de l’Església, amb el judici de Pilats i avança lentament, enmig del so dels timbals i les llances dels armats, fent un recorregut integrat per 14 escenes fins al turó de la Vaga, també anomenat turó de la Crucifixió. La tradició de participar en la representació s’ha anat transmetent de pares a fills. Més de 200 persones col·laboren de forma voluntària en aquest esdeveniment que és sens dubte el plat fort dels nombrosos actes que se celebren a Sant Hilari durant els dies de Setmana Santa.

Altres activitats

Durant aquests dies de Setmana Santa ja han començat diferents activitats i encara n'hi haurà molt més que ompliran el cap de setmana. Des de passejos per la vila amb el trenet turístics, fins a la fira artesanal situada a la plaça Moragues. Enguany, es farà el primer bany de bosc. Sant Hilari també vol fer gala dels boscos madurs i les seves propietats terapèutiques, una pràctica cada vegada més consolidada i que el municipi en vol ser un referent.
 

Consulta tota la programació de Setmana Santa a Sant Hilari Sacalm