La processó dels Armats recorrerà aquest diumenge els carrers del nucli antic de Vic

El silenci d'una tradició

Redacció
07 d'abril del 2017
Actualitzat el 08 d'abril a les 14:19h
La processó dels Armats, l'any passat
La processó dels Armats, l'any passat | Víctor Castelo

Processó dels Armats de Vic. Foto: Víctor Castelo


Els actes de la Setmana Santa a Vic viuran aquest diumenge, 9 d'abril, un dels seus moments culminants, amb la tradicional processó dels Dolors (processó dels Armats, processó del Silenci...). El seguici, format per prop de 500 persones, recorrerà el nucli antic a partir de les nou del vespre, embolcallat d’un sepulcral silenci, només trencat pel so de les campanes, els tambors i els salms cantants. Els carrers del centre de Vic es tornaran a omplir de fidels, simpatitzants i curiosos que no es voldran perdre la proposta religiosa.

La processó està organitzada per la Venerable Congregació dels Dolors. L'acte, que comença a partir de les 7 de la tarda, tanca el programa d'activitats paral·leles al Mercat del Ram, que se celebrarà a la capital d'Osona aquest cap de setmana.

Reglamentada per un recull de costums o Consueta de l’any 1883, la processó està formada en l’actualitat per: dos cossos d’armats, llargues fileres de congregants amb vesta i atxa; al mig, els portadors d’improperis, sibil·les o inscripcions; els portants del Sant Crist i els de la Mare de Déu, dos cors de cantors i un seguici de devots. Hi poden assistir tant homes com dones.

Es va interrompre la seva celebració l’any 1973, i es va restablir l’any 1981, per iniciativa d’un grup de joves de la ciutat amb el suport incondicional del corrector Dr. Lluís Cura. L’any 2000, com a any jubilar, va coincidir amb el 250è aniversari de la seva institució.
 

Recull de galeries de fotos de la processó dels Armats, de l'any 1981 ençà

 

Arxivat a