Boira, globus... i un espectre de Brocken

Aquest fenomen, que s'ha pogut veure avui a la plana de Vic, consisteix en l'ombra magnificada d'un objecte sobre un mar de núvols acompanyada d'una corona

Globus, boira sobre la plana de Vic i un espectre de Brocken
Globus, boira sobre la plana de Vic i un espectre de Brocken | Josep Maria Costa
Redacció
06 d'abril del 2017
Actualitzat a les 16:11h
La boira ha endarrerit aquest dijous al matí la sortida dels globus que participen al 34è Torneig Internacional de Globus del Mercat del Ram de Vic. En total hi participen 28 pilots que provenen de països majoritàriament europeus com Àustria, Suècia, Suïssa, Luxemburg o França. Amb el d'aquest dijous al matí, en total hi ha programades fins a sis sortides que s'allargaran fins diumenge.

Precisament el mar de boira que aquest matí cobria la plana de Vic ha permès captar un espectacular espectre de Brocken, tal i com mostra la imatge del fotògraf Josep Maria Costa. Així s'anomena el fenomen consistent en una ombra aparentment gran i magnificada d'un observador, projectada sobre les superfícies superiors dels núvols de l'altra banda del sol. A banda de l'ombra –en aquest cas del globus- es veu una corona al seu entorn.

El fenomen, rep el seu nom de la muntanya de Brocken, un pic de les muntanyes Harz d'Alemanya. De totes maneres, l'espectre pot ser observat en qualsevol vessant d'una muntanya amb boira o bancs de núvols, o des d'un avió o, com avui, des d'un globus. L'espectre de Brocken va ser observat i descrit per Johann Silberschlag el 1780,

Apareix quan el sol està situat darrere l'observador que està mirant cap avall des d'una cresta o cim en direcció a la boira, boirina o mar de núvols. La llum, projecta l'ombra de l'observador cap endavant a través de la boira, molts cops en una estranya forma triangular a causa de la perspectiva. L'aparent magnificació de la mida de l'ombra és una il·lusió òptica que apareix quan l'observador considera que la seva ombra en els relativament propers núvols, està a la mateixa distància que els objectes de la terra llunyana que veu a través de la boira, forats en els núvols, o en comparació amb diferents punts de referència.

L'ombra també cau sobre diverses gotes d'aigua situades a diferents distàncies de l'ull, la qual cosa confon la percepció de la profunditat. L'ombra magnificada pot semblar que es mou (a vegades de forma sobtada) a causa del moviment de la capa de núvols o variacions en la densitat dels mateixos núvols.