Una urna funerària de cartró dissenyada a Vic guanya un premi internacional

Laura Malagarriga crea un producte senzill, ecològic i barat que ha captivat el jurat dels guardons Red Dot

Laura Malagarriga amb la urna que ha guanyat el premi Red Dot al millor disseny.
Laura Malagarriga amb la urna que ha guanyat el premi Red Dot al millor disseny. | Adrià Costa
06 d'abril del 2017
Actualitzat a les 12:07h
L'urna funerària "The tree remembers" que ha dissenyat Grocs Estudis Creatiu, amb seu a Vic, ha estat guardonada amb el premi internacional Red Dot pel seu disseny. L'urna, tal com explica la seva dissenyadora Laura Malagarriga, té dos compartiments, el de sota hi ha les cendres. Un cop es planta a terra, s'obre la urna i en el compartiment de sobre s'omple de terra i s'hi planta una llavor de l'arbre o arbust que vulguin els familiars. Per aquest motiu, rep aquest nom: "The tree remembers", és a dir, "L'arbre recorda".

Tal com ha explicat Malagarriga a Osona.com, l'objectiu del disseny de l'urna era que tingués "el mínim impacte en el producte i alhora que cobrís la necessitat principal: contenir les cendres". La seva creadora destaca que, com la mateixa mort, la reflexió final de l'urna és que "no deixem rastre". L'urna biodegradable, doncs, desapareix juntament amb les cendres per donar pas a un arbre que serveix com a memorial del difunt. Alhora, per això, també s'ha trencat amb la típica urna feta amb productes elaborats i materials artificials.

Grocs Estudi Creatiu té seu a l'espai del VIT de Vic. L'empresa, amb dos treballadors en plantilla, va néixer el 2008 i crea dissenys per indústries tan diferents com la funerària, mobiliari o maquinària industrial. L'urna funerària, que ha triomfat a Alemanya (seu dels Premis Red Dot), serà fabricada i distribuïda per una empresa de Terrassa (Sortem). Es tracta, doncs, d'un producte senzill, ecològic i barat.

Premis Red Dot

En aquests premis hi ha participat entre més de 5.500 candidats de 54 països. El Red Dot és un dels premis més prestigiosos pel que fa al disseny industrial. Han recollit aquest guardó productes com l'aspiradora Dyson, l'iPhone o el dissenyador Phillip Stark. En aquest cas, l'urna feta a Vic va guanyar en la categoria de disseny de productes d'interior. Els premis s'atorguen cada any i aquesta urna estarà exposada al museu del disseny i el producte sortirà publicat al llibre dels millors productes Red Dot de l'any.

El jurat format per 40 professionals de diferents sectors valoren aspectes com la innovació, la funcionalitat, la qualitat, l'ergonomia, l'impacte mediambiental i la relació amb l'usuari dels productes presentats. La Gala d'entrega de premis es celebrarà el proper 3 de juliol a Essen.
Arxivat a