Els embarbussaments, la nova campanya del Centre de Normalització Lingüística d'Osona

El CNL de la comarca afegeix nous municipis per posar la llengua als aparadors, comerços, restaurants, llibreries i biblioteques

Solà, Blasco, Roura i Morral
Solà, Blasco, Roura i Morral | Carles Fiter
05 d'abril del 2017
El Centre de Normalització Lingüística (CNL) d'Osona ha engegat una nova iniciativa per potenciar la llengua a la comarca. Sota el títol "A l'abril cada paraula val per mil", la cinquena edició se centra en els embarbussaments i vol posar, com en les darreres campanyes, la llengua als aparadors dels comerços, a les taules dels restaurants, a les llibreries i a les biblioteques. Ho fa, doncs, a través de cartells, estovalles i punts de llibre.

Precisament, aquest dimarts es va presentar la iniciativa de la mà de Noemí Morral i Joan Roura que van recrear una conversa còmica amb tot tipus d'embarbussaments, alguns força coneguts i d'altres oblidats pel pas del temps. En aquest sentit, tal com va remarcar la directora dels serveis territorials de Cultura a la Catalunya Central, Àngels Blasco, "enfortirem la llengua si som capaços de divertir-nos amb ella". Blasco també va apuntar que les campanyes han sortit fora d'Osona i a altres municipis de la comarca.

Noves incorporacions

Segons la directora del CNL d'Osona, Dolors Solà, enguany, a més de Centelles, Manlleu, Torelló i Vic, s'hi incorporen nous municipis com Prats de Lluçanès, Sant Julià de Vilatorta, Sant Quirze de Besora, Santa Eulàlia de Riuprimer, Roda de Ter, Tona i Taradell.

Aquesta iniciativa s'ha escampat arreu de Catalunya a través d'altres centres de normalització lingüística com ara Barcelona, Girona, Sabadell, Terrassa, el Prat de Llobregat, l'Hospitalet, Badalona, Manresa, Igualada, Berga i Santa Coloma. Tal com ha explicat Solà, s'han imprès al voltant de 6.000 estovalles per restaurants (6 models) i uns 1.700 cartells per col·locar als comerços.