La Fira de la Llavor Tradicional de Roda de Ter consolida el format

La sobirania alimentària, un dels actes centrals de la jornada

Degustació d'herbres
Degustació d'herbres | T. Carrasco
Toni Carrasco
04 d'abril del 2017
Aquest cap de setmana va tenir lloc al voltant de La Muntanyeta de Roda de Ter una nova i reeixida V Fira de La Llavor Tradicional. Els actes divulgatius van començar dissabte dia 1 al matí amb la xerrada de Carme Cubero sobre com identificar les llavors arqueològiques. A la tarda del dissabte, Ester Comas i Marta Rivera van donar a conèixer per al gran públic un tema essencial avui dia en l'alimentació, la salut i l'agricultura ecològica com és la sobirania alimentària.

En aquesta xerrada es va destacar que la sobirania alimentària neix com a lluita conjunta de productors i consumidors de poder decidir quins aliments es produeixen i com. És la visualització del que s'anomena ciència convencional versus la tradicional. Un exemple d'això és la pràctica inexistència de mercats de pagès al nostre país a diferència de França, Anglaterra o Alemanya; o sigui la venda directa del productor al consumidor final, sense intermediaris, el que anomena Carlo Petrini, Slow Food.

Van explicar també les darreres campanyes contra els aliments processats de les grans corporacions alimentàries, com la darrera anomenada Enverina'm, que amb uns flyers impactants i inquietants destaquen els ingredients amagats en productes alimentaris (com sal, sucre o greixos) i els efectes que això provoca en la salut humana. Segons elles el 55% de les malalties cardiovasculars, el 45% de la diabetis, el 40% d'alguns tipus de càncer o el 60% de l'obesitat són malalties atribuïbles a una alimentació insana. Només a Espanya moren unes 90.000 persones anualment per culpa d'aquesta alimentació processada i no natural i sana. I a més, el 44% de la població no pot seguir les recomanacions nutricionals per causa del seu cost econòmic. Les necessitats humanes diàries de sucre per habitant a Espanya és de 25 grams, i realment es consumeixen 112 grams sobretot en begudes ensucrades i altres menjars amb ingredients camuflats.

Un altre exemple que van donar i que serà un problema de salut en un futur immediat per a molta gent és que els nens al nostre país són els segons més obesos del món després dels nord-americans. I un darrer fet preocupant, segons sembla, és l'increment alarmant de làctics i carns. Per Comas i Rivera també fa sospitar que aquests productes processats han baixat espectacularment de preu, i en canvi, el producte fresc ha pujat exageradament.

Més tard el xef del renovat restaurant L'Horta de Tavertet, Jordi Coromina, va sorprendre a tothom amb ampli i diversos tastets de receptes de cuina silvestres fetes amb el que anomenen males herbes de marges, camps i camins i que són un complement ideal per a conèixer i estimar tot allò que tenim a prop en la flora del nostre territori més immediat.

D'altra banda, diumenge, les vint parades pròpiament de la Fira van omplir tot l'espai expositor de la mostra entre les 10 del matí i ben passades les 7 de la tarda i es va complementar amb tallers per als més menuts, xerrades i entre d'altres un concurs popular de conserves de fruites, hortalisses i bolets amb un jurat de prestigi com van ser Nandu Jubany i Marçal Curriu, cap de cuina d'Els Casals.

Entre les activitats divulgatives de diumenge cal destacar també l'intercanvi de llavors tradicionals al Banc de Llavors de Roda, situat en aquest mateix indret, el taller de reconeixement de llavors de cereals o la demostració de tracció animal en horta a càrrec de Jordi Terrazas. Una fira ja consolidada de diversitat agroecològica i de recuperació de les llavors tradicionals, única a la comarca.
 

Durant la xerrada. Foto: Toni Carrasco

Arxivat a