El regidor de la CUP d'Ara Junts per Centelles deixa oficialment la coalició

Víctor Barquer passa a ser regidor no adcrit al consistori | La coalició de forces reconeix la situació de crisi

Toni Carrasco
31 de març del 2017
Actualitzat a les 9:53h

Víctor Barquer passa a ser regidor no adscrit Foto: Toni Carrasco


El regidor de la CUP, Víctor Barquer, va deixar oficialment la coalició d'Ara Junts de Centelles, aquest dijous. Barqué ara passarà a ser regidor no adscrit dins el consistori. Nascuda com a una coalició plural, d'esquerres i alternativa al govern local socialista de Miquel Arisa dels darrers vint anys, Ara Junts va aconseguir fins a cinc regidors en les darreres eleccions municipals de fa dos anys. No obstant això, no va poder desbancar la majoria absoluta de set regidors que van obtenir els socialistes a Centelles. El seu líder, Alfons Giol, ha reconegut que la crisi interna ha acabat per trencar aquest grup polític format per ideologies tan dispars com ERC, CUP, Alternativa i una bona part d'independents.

Per a l'únic regidor de la CUP al consistori, Víctor Barquer, que ha parlat amb Osona.com, "entenem l'Ajuntament com una institució més de la classe burgesa i volem contrarestar això amb el poder popular, obrint la institució en canal i obrint-la també al poble". Per Barquer, "aquestes paraules les pot assumir qualsevol però s'ha de posar a la pràctica amb la creació d'un espai assembleari".

Barquer insisteix que "s'ha de fer un treball conjunt participatiu i col·laboratiu on la gent s'ha d'implicar; i això "no hi és i fins ara amb Ara Junts tampoc hi ha estat". Creu que "s'ha de contrarestar la tasca del PSC, cal desaprendre d'aquesta manera i forma de fer política, definint uns eixos estratègics de treball i portant-los a la pràctica". Per ell no ser-hi a Ara Junts no vol dir en cap cas no ser a les comissions informatives de l'ajuntament. "Per això demanaré a l'equip de govern poder-hi ser arreu".

L'alarma a Facebook

La primera nota pública d'alarma va aparèixer al Facebook de la CUP de Centelles el passat dijous 16 de març, en el seu primer butlletí El Pi Roig, on ja s'esmentava que "els plantejaments ideològics i estratègics sempre han estat molt diferents". La CUP reconeix que un cop arribats a la meitat de la legislatura constaten que el projecte polític pel qual van apostar en el seu moment "no tan sols no s'ha consolidat, sinó que ja entrat en una situació d'aturada que fa molt difícil una acció política institucional mínimament acceptable". En l'esmentat butlletí s'afirmava també que "aquesta situació no sorgeix de cop sinó que és conseqüència d'un determinat mode d'entendre l'acció política institucional".

Les crítiques a la coalició continuen insistint que "l'acció política bàsica feta per Ara Junts fins ara i principalment reactiva a l'acció de govern impossibilita una actitud més propositiva". Per la CUP tot l'esmentat i "principalment la incapacitat per redreçar aquesta situació ens porta a la dolorosa però necessària decisió, pressa de forma unànime de sortir de la candidatura i que el representant de la CUP a Ara Junts ho deixi i passi a ser regidor no adscrit".

Ara Junts reconeix la situació de crisi

Per Alfons Giol, independent i que lidera Ara Junts "la veritat dels fets és que ens vam assabentar a primer de març d'aquesta decisió de la CUP". Per Giol "la posició d'Ara Junts és continuar defensant la nostra unitat d'acció, ja que som un aplec de persones i no tan sols una coalició o grup polític". Ell creu també que "aquesta decisió clarifica la situació de crisi que vivim internament des de fa uns nou mesos". Esmenta com a fets evidents d'aquest deteriorament que en l'aprovació dels darrers pressupostos no van votar el mateix Ara Junts i la CUP. Insisteix que "ara es clarifica tot i no tindrem desgast ni oposició interna, en una decisió que ens dol i crec que també a ells".

Finalment Alfons Giol està convençut que "ens hem demostrat que en els debats interns hem pogut discutir les diferències però la CUP té una necessitat d'evidenciar el seu estil en fer política, cosa que ells creuen que fins ara no ho havien aconseguit". Amb l'assemblea que faran el 22 d'abril creu que reforçarà a Ara Junts amb un rellançament per a poder estar preparats i assumir les properes eleccions. "Hem patit i molt, però no hem trencat nosaltres, és clar", sentencia.
Arxivat a